Een film voor de hele familie

27 februari 2008 om 00:00 Nieuws

‘Jou keuze’. Met deze twee woorden wilde het Groenhorst College in Nijkerk een paar weken geleden in een advertentie leerlingen werven. ‘Jou keuze’ was te lezen op de kabel-tv. Het is te hopen dat de wervingsactie tot een succes heeft geleid ondanks de gemaakte taalfout. De ‘w’ achter ‘jou’ was vergeten. Het gaat hier om een bezittelijk voornaamwoord en niet om een persoonlijk voornaamwoord. Dus jouw keuze, net als uw huis!

In dezelfde advertentie stond ook een rekensommetje: 3+3+3. Had de school hier met opzet de uitkomst verzwegen?

Ik maak deze opmerkingen omdat tegelijkertijd het rapport Dijsselbloem is verschenen, waarin het onderwijs in Nederland zwaar bekritiseerd wordt.

Ik wil niet flauw zijn en ook niet als leraar of wijsneus worden bestempeld, maar heb wel moeite met de gebrekkige basiskennis van taal en rekenen.

Docenten moeten weer het heft in handen nemen. Zich niet laten leiden door de veronderstelling dat de leerling zelf wel weet wat goed of slecht voor hem is. Slechts een klein percentage is in staat tot zelfstudie. De meesten hebben de kennis van de leerkracht nodig. De tijd van louter klassikaal onderwijs dient in ere te worden hersteld. Dus terug naar het stamwoord plus een ‘t’, terug naar de voltooid verleden tijd en terug naar het opdreunen van de tafel van 6.

De betere leerling moet geduld betrachten; hij/zij zou moeten leren iets meer gezamenlijk te doen dan alleen.

De koerswijziging vraagt om een omslag in denken. Minder individualistisch, meer in groepsverband onderricht geven. Minder ik, meer wij!

Of dit ook werkelijkheid gaat worden? Ik denk dat de kans daarop even groot is als wanneer Marco van Basten Mark van Bommel naar Ajax gaat halen.

Of ik zelf nooit de plank missla? Natuurlijk wel en vooral als het om nieuwe technische ontwikkelingen gaat. Een nieuwe laptop, een betere printer, of een digitale camera staan dagenlang onaangeroerd bij mij thuis in de verpakking. Ik wil mijn handen er niet aan branden. Hoe ik dan met de nieuwtjes omspring? Als ware het een crime. Ik bel uren met helpdesks, vreet me op vanwege het lange wachten en word telkens van het kastje naar de muur gestuurd. Ja, ik weet inmiddels wel wat you tube, hyves, i-pod of een mp3 speler is, maar vraag me niet hoe het werkt.

Als u het boek ‘De gelukkige klas’ van Theo Thijssen hebt gelezen, weet u hoe ik terug verlang naar de jaren op de lagere school en later Handelsschool.

Ik ga weer les nemen! Terug naar de basis en van meet af aan digitale kennis opdoen.

Wens mij sterkte!

Peter van Trommelen

NIJKERK - Zaterdag 8 maart wordt in wijkcentrum Corlaer, Rijstegoed 2, de film ‘K3 en de kattenprins’ gedraaid. Op een nacht vinden de meisjes van K3 een geheimzinnig sprookjesboek in hun slaapkamer. Daarin verschijnt het gezicht van een knappe prins die vervloekt werd door de gemene Katten koningin. Als hij voor middernacht zijn ‘ware liefde’ niet kust, zal hij veranderen in een…KAT! De film begint om 19.00 uur (zaal open om 18.30). Kaarten verkrijgbaar in wijkcentrum ‘Corlaer’, per stuk € 4,50.

advertentie
advertentie