Vrouwenhandel en loverboys

27 februari 2008 om 00:00 Nieuws

Wereldwijd zal er op 8 maart aandacht geschonken worden aan de Internationale Vrouwendag. De dag is een herdenking van de eerste staking van vrouwen, die plaatsvond op 8 maart 1908 in New York en was gericht tegen de slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie. De staking is beroemd geworden omdat de vrouwen ‘brood en rozen’ eisten. De staking was het prille begin van de strijd voor de vrouwenemancipatie en tegen de vrouwendiscriminatie. In 1910 stelde de Duitse Clara Zetkin tijdens een conferentie voor socialistische vrouwen in Kopenhagen voor 8 maart uit te roepen tot Int. Vrouwendag. Deze datum werd echter nog niet overal aangehouden. In 1912 werd in Nederland voor het eerst de Int.Vrouwendag gevierd op 12 maart. Sinds in de jaren ’60 de 2e feministische golf op gang kwam, wordt de Int. Vrouwendag weer volop gevierd, meestal met demonstraties, bijeenkomsten en conferenties. Vrouwen van alle gezindten en politieke stromingen nemen hieraan deel. In ’78 werd de Int. Vrouwendag door de Verenigde Naties erkent.

Nijkerk zet Vrouwendag op de kaart NIJKERK – Op initiatief van Marina Lanting, mede-directeur van boekhandel Roodbeen aan het Vetkamp, wordt de Internationale Vrouwendag (8 maart) weer op de kaart gezet in Nijkerk. Op vrijdag 7 maart wordt er om 20.00 uur in de boekhandel een bijeenkomst met een forum georganiseerd, met als thema ‘Vrouwenhandel en misbruik van jonge meisjes in relatie tot loverboys’.

door Belinda van der Horst

Vroeger werd de Int. Vrouwendag ook in Nijkerk georganiseerd, maar door een andere organisatie. Marina Lanting vindt het erg leuk om dit weer op te pakken en hoopt er een traditie van te maken. Van het boek ‘Echte mannen eten geen kaas’ - Vier jaar in handen van een loverboy, door Maria Mosterd, was ze erg onder de indruk. “Het loverboygebeuren speelt momenteel erg. Het kan om de hoek gebeuren. Je leeft in dezelfde maatschappij, er gebeuren gruwelijke dingen onder je ogen, maar je ziet ze niet. We moeten onze verantwoording nemen voor kwetsbare groepen in de samenleving. Met beide seksen moeten we strijden om rechten van vrouwen en kinderen, die wereldwijd slachtoffer van loverboys zijn. Een goede en veilige samenleving is belangrijk”, aldus Marina.

Op 7 maart is er in de boekhandel een bijeenkomst met een forum, met als thema ‘Vrouwenhandel en misbruik van jonge meisjes in relatie tot loverboys’. Het forum bestaat uit Linda Horst, raadslid Christenunie/SGP. Zij is vanuit haar politieke functie bezig met het onderwerp loverboys; Heleen Haak, werkzaam bij het Scharlaken Koord; een organisatie die zich bezig houdt met straatwerk, preventie, voorlichting en maatschappelijke hulpverlening rond prostitutie; Wim van Herwijnen, coördinator onderzoek bij de nationale recherche mensenhandel en Jan Hofman, afdelingsleider van Accent Nijkerk praktijkonderwijs. Op deze school wordt binnenkort een drietal theatervoorstellingen over ‘Loverboys’ gehouden.

u De toegang voor de bijeenkomst is vrij. Opgave per e-mail of in de boekhandel is gewenst. E-mail: marina@boekhandelroodbeen.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie