Thema-avond over bso en brede school

13 februari 2008 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Op 3 maart houdt PROgressief 21 een thema-avond over buitenschoolse opvang en de brede school om 19.45 uur bij Accent Praktijkonderwijs Nijkerk, Ds. Kuypersstraat 1, 3863 CA Nijkerk.

De basisscholen (en scholen voor speciaal onderwijs voor kinderen van dezelfde leeftijdscategorie) zijn sinds 1 augustus jl. verplicht, als ouders daarom vragen, buitenschoolse opvang aan te bieden. Dat betekent dat vóór en ná schooltijd er opvangmogelijkheden dienen te zijn als bijvoorbeeld werkende ouders voor hun kinderen opvang nodig hebben. De scholen in onze gemeente moeten dat dus ook.

Daarbij komen dan natuurlijk allerlei vragen aan de orde: wie en welke instellingen organiseren deze buitenschoolse opvang; zijn er voldoende plaatsen aanwezig en kan op een goede manier op de wensen van de ouders ingegaan worden; is dit een zaak waar de politiek in Nijkerk zich druk over moet maken?

Als we ons met deze vragen bezig houden, komt er een andere vraag omhoog: wat is de rol van de school tussen 8.00 en 18.00 uur? Deze vraag moeten we ons stellen omdat de maatschappelijke ontwikkelingen daartoe aanleiding geven. Onze maatschappij is namelijk geen kostverdienermaatschappij meer, maar een tweeverdienermaatschappij, wat we daar individueel dan ook van vinden. Dat vereist een maatschappelijke ordening en organisatie waarin dat mogelijk is. Verder toegespitst gaat het hier om een aantal vragen: kan de school van de toekomst zich puur en alleen baseren op de kerntaken, namelijk het onderwijs aan de hun toevertrouwde leerlingen? Of komt er meer kijken; Is een strikte scheiding tussen welzijn en onderwijs op den duur te handhaven of zullen we daar anders mee om moeten gaan; is dit een zaak waar de politiek in Nijkerk zich druk over moet maken?

Deze avond zullen twee inleiders vanuit verschillende invalshoeken deze problematiek benaderen. Daarna kunnen de aanwezigen hun mening geven en deze toetsen aan de meningen van de anderen. Informatie over wie de sprekers zijn en hoe de avond ingevuld wordt, komt later.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie