Slipjacht op Nijkerkse landerijen

13 februari 2008 om 00:00 Nieuws

Zaterdag zijn de Nijkerkse landerijen het toneel van het fascinerende jachtspel waarbij honden en ruiters te paard achter een fictieve vos aanjagen. Als vos wordt geen levend wild gebruikt maar een in vossenmest gedrenkte ‘slip’. Het spoor wordt van te voren door de sliptrekkers getrokken. De slipjacht bestaat uit vier runs en heeft een totale lengte van ruim 30 kilometer. Tussen de runs kunnen zowel ruiters, paarden als honden even op adem komen. Het is een zware klus, vooral als de grond drassig is en de honden en paarden tientallen sloten en andere hindernissen moeten overwinnen. Het jagen van de honden op het spoor, met daarachter de ruiters te paard, is een indrukwekkend schouwspel.

NIJKERK – Konden de toeschouwers twee weken geleden nog genieten van het prachtige schouwspel in Hoevelaken, zaterdag 16 februari staat in Nijkerk het jaarlijkse spektakel van de Slipjacht Nijkerk voor de deur, de 18e editie inmiddels. Vorig jaar ging de jacht op Valentijnsdag helaas niet door vanwege zware regenval, deze keer zien de weersomstandigheden er op voorhand heel wat beter uit.

door Gerrit Steen

Route

Rond de klok van 13.00 uur wordt verzameld in Restaurant de Roode Schuur aan de Barneveldseweg in Nijkerk. Net zoals in Hoevelaken zal burgemeester Renkema voor het eerst sinds zijn aanstelling de jacht ook in Nijkerk openen. De start van de eerste run vindt 13.20 uur plaats en gaat via de Slichtenhorstweg richting Nijkerkerveen. De kill van deze eerste run vindt plaats om 13.50 uur t.o.v. de Roode Schuur. De tweede run start om 14.00 uur. Hierbij steken de ruiters de Barnevelseweg over naar de boerderij van Jan van de Pol, en eindigt via Elbert Donkersgoed en het land van Esveld (Beulekamp) bij de familie Lozeman. Om 14.30 uur vertrekt de meute via de Tinterlersteeg, langs de boerderij van de familie Mekkering naar de Nijkerkerstraat en steken ze de Diermenseweg over naar Diermen. De derde run gaat via Bokhorst richting Kromme Koesteeg richting de Salentein op de Berencamp waar eventueel de heg wordt gesprongen. De kill is omstreeks 15.00 uur. De vierde run wordt ingezet om 15.20 uur en leidt de meute richting Bloemendaalsweg en vervolgens naar de beek langs de familie Meerveld naar de kill bij Jan Kous, waar omstreeks 16.00 uur het einde van de Jacht wordt afgeblazen.

Superjacht

De organisatie van het fascinerende schouwspel is in handen van Liesbeth Mekkering en Madeleine van der Wyck: “Twee jaar geleden was het echt een superjacht, onder ideale weersomstandigheden. De bodem was met name heel goed. Die moet niet te hard, maar ook niet te zacht zijn. De paarden moeten zich op de ondergrond goed af kunnen zetten voor de sprongen die ze moeten maken. Bij vorst, sneeuw, ijzel of teveel water gaat het feest niet door. We willen de veiligheid van mens en dier niet in gevaar brengen. Ook dit jaar wordt de meute voorgesteld door master J. Lichtenvoorde Cats. De ruiters zijn allemaal lid van de KNJV, de Koninklijke Nederlandsche Jacht Vereniging. De laatste keer was er een record deelname van maar liefst 58 ruiters, misschien halen we dat dit jaar ook wel weer.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie