Geluidshinder Hoevelaken niet erg genoeg

13 februari 2008 om 00:00 Nieuws

De bedrijfskantine was tot op de laatste plaats gevuld. Voornamelijk Hoevelakers en Holkerveners kwamen op de zitting af. Als inleiders spraken vertegenwoordigers van de Provincie Gelderland, Rijkswaterstaat en ambtenaren van de gemeente. ,,Meten is niet weten”, verkondigde de heer Roelofsen van de Provincie. ,,Het uitgangspunt is een berekende methode om vast te stellen of er sprake is van een overschrijding van de norm”. De heer van Dam van Rijkswaterstaat verklaarde dat er pas maatregelen worden genomen als er meer dan 2,0 extra decibellen worden berekend.

Actiegroep: ‘Verhelderend en teleurstellend’ HOEVELAKEN - De geluidsoverlast van de snelwegen in Hoevelaken en Holkerveen is onvoldoende om maatregelen te nemen. Dat is in grote lijnen de strekking van de uitlatingen van verkeersdeskundigen. Tijdens De Ontmoeting donderdagavond op het stadhuis overheerste een groot gevoel van teleurstelling. ‘Verhelderend en teleurstellend’, kwalificeerde Henk Schipper van de actiegroep ‘Hoevelaken stiller’ de bevindingen van de experts.

Door Peter Kerklingh

Nu si sprake van 0,56 dB. Als mogelijkheid noemde hij een stiller wegdek (‘maar er ligt al ZOAB’), een geluidsscherm, gevelisolatie of een verlaging van de maximumsnelheid naar 80 kilometer. Een combinatie van maatregelen is ook mogelijk. Ook volgens Van Dam wordt niet uitgegaan van gemeten waarden, maar van de huidige rekenmethodes.

Woordvoerder Schipper van de actiegroep ‘Hoevelaken stiller’ vond dat de cijfers en de getallen verhelderend waren, maar liet daarbij direct weten dat hij de uitgangspunten zo zacht als boter vindt. ,,Op geen enkele wijze is er een beweging waar te nemen in uitgangspunten en werkwijzes”. Namens veel verontruste bewoners merkte hij op dat ‘oren niet liegen’. ,,De feiten zijn duidelijk: men ondervindt veel meer hinder en aanhoudend gedreun dan voorheen”. De teleurstelling van Schipper werd nog groter toen fractievoorzitter Jan Duijnhouwer van PROgressief21 bekend maakte dat er in het verleden ,,wel vijf rapporten over Vathorst zijn verschenen met steeds verschillende cijfers”. Zo ontstond gaandeweg de avond steeds meer de gedachte dat er sprake is van willekeur en dat er met cijfers wordt gegoocheld.

De actiegroep ‘Hoevelaken stiller’ zal zich niet bij feiten neerleggen. Volgens Schipper worden twee strategieën bedacht. ,,De eerste is een eigen meting te laten uitvoeren. Niet op eigen houtje, hoor. We denken aan TNO. De tweede is om achterhaalde structuren te doorbreken. Wij vinden gewoon dat een gemeenteraad moet opkomen voor de belangen van hun inwoners. Die zullen wij aanspreken om tot oplossingen te komen. Jazeker, de lobby naar de gemeenteraad is begonnen.”

Wordt vervolgd op 13 maart.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie