Schijndemocratie?

13 februari 2008 om 00:00 Nieuws

De wereld is mooi als de zon schijnt. Drie dagen achtereen lachte hij ons met een big smile toe. Massaal kropen we onze huisjes uit om ons tegoed te doen aan zijn warmtestralen. Verdwenen waren de weken van grauwgrijze dagen, van gure wind en regen. Even geen leugens van Joran, even geen traantjes van Hillary, en ook de mankementen in de beveiliging van Schiphol lieten ons Siberisch. Het was tijd voor ontspanning.

Ik zag mensen op terrasjes zitten, met de ogen gesloten en ik zag ze genieten. En ik vroeg me af, zouden daar nu ook die geluidsdeskundigen tussen zitten, die afgelopen donderdag op het stadhuis hadden verkondigd dat de geluidsoverlast in Hoevelaken helemaal nog niet uit de hand liep? Zaten daar die mensen achter hun biertje die toen onbewogen verklaarden dat de berekende waarden van de overlast maatgevend is en niet wat u en ik met onze blote oren in werkelijkheid horen? Natuurlijk zaten die experts daar! En natuurlijk zouden zij gaan zeggen dat ook zij gebonden zijn aan wetgeving en regeltjes die geen mens meer snapt. En op deze manier redden ze zich er weet uit en bestellen ze nog een rondje.

De actiegroep ‘Hoevelaken stiller’ laat het er niet bij zitten. Ze gaat zelf over tot het laten uitvoeren van een onafhankelijk onderzoek naar de geluidsoverlast van de A1 en de A28. Verder wordt de lobby richting de gemeenteraad ingezet onder het motto: de raad laat zijn inwoners niet in de steek.

Ben zeer benieuwd hoe de dames en heren raadslieden met deze problematiek om gaan. Wordt het meehuilen met de wolven of gaat de raad werk maken van de eigen verantwoordelijkheid?

In dit verband is het goed te weten dat het CDA als grootste politieke partij onlangs heeft verklaard een sterkere regie voor de gemeenteraad te willen. De christendemocraten stelden een voorbeeld door en masse tegen het gehele nieuwbouwplan van Nieuw Hulckesteijn te stemmen. Hoewel het CDA niet tegen een verregaande aanpassing van het verloederde recreatiegebied was, werd als reden opgegeven dat men op voorhand een sterkere betrokkenheid van de burgers had gewild.

Woordvoerder René Windhouwer pleitte ervoor dat bij vroegtijdige inspraak de gemeente zich veel minder afhankelijk zou maken van marktpartijen en projectontwikkelaars en dat de gemeenteraad dan de mogelijkheid zou hebben gehad om een keuze uit meerdere modellen te maken. Een opvallende stelling van een partij, die de eigen wethouder van ruimtelijke ordening al veel eerder ter verantwoording had kunnen roepen. Denk aan de nieuwbouw St. Josef, de bouwplannen Oosterdorpssraat en het jongerencentrum Chill Out.

Of was in het geval Nieuw Hulckesteijn, de andere wethouder, Bert de Graaf van de VVD, die verantwoordelijk is voor recreatie, een mooi mikpunt van kritiek? Maar goed, net als een mens is een politieke partij nooit te oud om te leren. Er wordt stevig gediscussieerd binnen het CDA, zo wordt mij diverse malen ingefluisterd. Da’s mooi!

Het is maandagmiddag. Ik besluit nog even de zon op te zoeken die van geen wijken wil weten. Een schijndemocratie in Nijkerk, neen dat past nu niet in mijn heerlijke gedachten.

Peter van Trommelen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie