Kunstbeurs in kader van tien jaar Collage

6 februari 2008 om 00:00 Nieuws

HOEVELAKEN - In 1998 nam beeldend kunstenaar Rolina van Vliet het besluit een centrum voor beeldende vorming op te richten in Hoevelaken. Begonnen met een bescheiden aantal teken- en schildercursussen bleek de animo dermate groot dat zij het in haar eentje niet meer aankon.

door Anneke Martini

Al snel kwam Pien Schouten haar assisteren en later ook Henriette de Vries en Cees Slokker. Inmiddels is het docententeam uitgebreid tot elf met daarnaast vaste gastdocenten. Voor liefhebbers van amateur beeldende kunst is er nu een aanbod van zeventig verschillende cursussen in de volgende technieken: Tekenen, aquarelleren, acryl-schilderen, olieverf-schilderen, iconografie, grafische technieken, beeldhouwen en boetseren. Vrijwel alle disciplines worden aangeboden in zowel avond- als dagcursussen voor beginners en gevorderden.

Gedurende dit jubileumjaar zal Collage diverse initiatieven nemen om kunst in Nijkerk onder de aandacht te brengen. In ‘Het Jaar van de Kunst’ wordt op 11, 12 en 13 april in de grote beurshal van INTRES B.V. onder meer een kunstbeurs worden gehouden. Hier hebben professionele en amateur beeldend kunstenaars alsmede uitgevers en aanbieders van materialen ten behoeve van de diverse disciplines de gelegenheid zich te presenteren. Opgave voor 15 februari bij Rolina van Vliet, 033-2534738, Pien Schouten, 2536897 of via info@collage-hoevelaken.nl of www.collage-hoevelaken.nl.

Honderden inwoners van Hoevelaken, Nijkerk en elders uit de regio komen wekelijks naar het kunstcentrum in de voormalige brandweerkazerne aan de Meerveldlaan om geschoold te worden door de volgende docenten: Henriette de Vries, Pien Schouten, Cees Slokker, Rolina van Vliet, Nanda van der Vliet, Betty Meybaum, Ina Collens, Natalia Verf-Gavrilova, Carmen Ruijters, Ciel Kamp en Nelleke van Huffelen alsmede de gastdocenten Pien van den Broek en Louise de Vries.

Laagdrempelig

Rolina van Vliet licht de activiteiten met enthousiasme toe:”Al in de kerstvakantie hebben we de eerste aanzet genomen tot het organiseren van een kunstbeurs. Door de drukte in verband met het zoeken naar een nieuwe accommodatie was dit initiatief enigszins op de achtergrond geraakt. Gelukkig kunnen we tot januari 2009 in ons gebouw blijven en hopelijk is er daarna nieuwe huisvesting. In elk geval is het prettig om ons nu te kunnen focussen op een positief jubileumjaar. Het is een geweldig aanbod van INTRES dat we de grote beurszaal mogen gebruiken. Dit bijzondere aanbod nemen we met beide handen aan om alle kunst in Nijkerk bij elkaar te brengen vanuit alle invalshoeken. Zo kunnen belangstellenden een goed beeld krijgen wat er leeft en bestaat op dit gebied. Wat mij betreft kan er niet genoeg aandacht zijn voor deze richting van vrijetijdsbesteding bij Collage.”

Deze gezamenlijke kunstpresentatie is bedoeld voor alle in de gemeente Nijkerk aanwezige kunstenaars, galeries en organisaties op het gebied van beeldende kunst. Doel is het aanbieden van een zo breed mogelijke presentatie van beeldende kunst door middel van het samenbrengen van landelijke en regionale kunstenaars, kunstdemonstraties, workshops, filmpromoties, materialen en documentatie voor elke kunstliefhebber.

Aantrekkingskracht

“Zo willen wij de kunst in al haar facetten breed en laagdrempelig onder de aandacht brengen. Kortom; alles wat in deze gemeente boetseert, beeldhouwt, schildert, tekent, fotografeert et cetera komt bij elkaar in INTRES. Iedereen die hierin is geïnteresseerd en alle facetten willen meemaken door kunst te exposeren, te kijken, aan te schaffen of zelf een discipline te ontwikkelen, kan op 11, 12 en 13 april naar Hoevelaken komen. Collage kent natuurlijk niet iedereen die met beeldende kunst bezig is en op deze manier willen wij iedereen de gelegenheid geven zich aan het publiek voor te stellen”.

Tijdens deze kunstbeurs zijn er diverse demonstraties door lokale en landelijke bekende kunstenaars, korte workshops om een idee te krijgen wat er op het gebied van beeldende vorming mogelijk is, filmpresentaties, een speciale kunstaankoopactie, aanbod van materialen alsmede boeken en documentatie op het gebied van kunst. Zo zal ook het kunstblad ‘Palet’, waarin Rolina van Vliet haar eigen ontwikkelde acryl schildertechniek publiceert vertegenwoordigd zijn.

Deze uitgebreide beurs zal zowel regionaal als landelijk de nodige aantrekkingskracht hebben vanwege

A. De centrale ligging

B. De deelname van landelijk bekende beeldend kunstenaars

C. Het gevarieerde en brede aanbod voor elk wat wils.

Hierdoor wordt het centraal in ons land liggende Nijkerk op de ‘kunstkaart’ gezet. Collage wil het deelnemen aan dit culturele evenement voor velen mogelijk maken en zal de beurs vrij toegankelijk zijn.

Kunst kijken, kunst kopen, kunst maken tijdens het Collage ‘Jaar van de Kunst’.

Jaarlijkse expositie

Aan het einde van het cursusjaar wordt door het centrum voor beeldende vorming Collage in het hart van Hoevelaken traditioneel een expositie georganiseerd met werk van de cursisten. Deze tentoonstelling wordt dit jaar gelijktijdig met de kunstbeurs gehouden. Er is een grote groep vaste deelnemers die inmiddels een behoorlijk niveau heeft ontwikkeld. Docente Ina Collens is bij Collage begonnen met een cursus aquarelleren en geeft al weer een flink aantal seizoenen les aan amateurs. Rolina van Vliet: “We hebben een geweldig team docenten, met weinig wisselingen, die op elkaar ingespeeld zijn en al lang werkzaam bij Collage. Een aantal van hen komt voort uit getalenteerde cursisten. Ook het bestuur kent een constante samenstelling: Hans Jansen is secretaris, Filip Westers is penningmeester en de leden Pien Schouten en Ina Collens. Ook Wim Deetman is actief binnen het centrum.” Rolina van Vliet is vanaf de oprichting voorzitter.

Met alle voorbereidingen en sores rondom de toekomstige huisvesting komt Rolina van Vliet momenteel niet toe aan schilderen in haar eigen atelier. Het lesgeven staat op de eerste plaats. Daarnaast heeft zij het verzoek gekregen een derde boek op het gebied van abstract schilderen met acryl te schrijven. Dit vergt een lang denkproces hoe dit vorm te geven. Gezien het grote succes van de twee voorgaande boeken, die inmiddels in herdruk zijn verschenen, zal ook deze uitgave een welkome aanvulling zijn voor liefhebbers van (abstracte) kunst.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie