CDA wil sterkere regie gemeenteraad

6 februari 2008 om 00:00 Nieuws

René Windhouwer begrijpt de consternatie wel. ,,We wilden een standpunt innemen, maar bij dit soort voorstellen komt dat altijd lastig uit. Het was een moeilijke keuze, maar we hebben welbewust tegengestemd.” Het CDA wil bij plannen die vergaande gevolgen voor Nijkerk de burgers veel meer invloed geven en een veel sterkere rol van de gemeenteraad. Windhouwer:,,Je hoort veel klachten bij plannen als Sint Jozef en andere zaken in de binnenstad. De raad komt meestal pas aan het eind van het besluitvormingsproces aan het woord. Dan is het bijna onmogelijk om het plan nog bij te sturen. Wij willen veel eerder in het proces aan bod komen. Precies wat Partij Nijkerk beoogde met de niet ingediende motie over ontwikkelingen in de binnenstad.”

NIJKERK - Het meest opvallend bij de bespreking van de plannen voor Nieuw Hulckesteijn was de tegenstem van de grootste coalitiefractie, het CDA. Woordvoerder René Windhouwer wilde dat het college de plannen terugnam om deze eerst met belanghebbenden te bespreken. Toen daar geen steun voor was verwierp het CDA het gehele voorstel. Dat leidde tot enige consternatie bij de andere coalitiepartijen.

door Henk Brinkman

Het CDA is niet bij voorbaat tegen de plannen. René Windhouwer: ,,We wilden een principiële discussie over de ontwikkeling van Nieuw Hulckesteijn en die eventueel aanpassen nadat de inwoners van Nijkerk aan het woord zijn geweest. Als de milieurapportage straks uitwijst dat er 400 recreatiewoningen mogen worden gebouwd, kan de gemeenteraad bijna niet meer tegen die plannen stemmen of wijzigingen aanbrengen.”

Hij vergelijkt de situatie met de plannen voor Nijkerkerveen. ,,Daarvoor worden nu plannen gemaakt en kan de raad straks politieke keuzes maken. Daarmee bevorder je het politieke debat en de betrokkenheid van de burgers. Bovendien maakt de gemeente zich dan veel minder afhankelijk van marktpartijen en projectontwikkelaars.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie