Varkens

6 februari 2008 om 00:00 Nieuws

Het Waaggebouw. Vroeger een gebouw waar het op maandagochtend krioelde van de varkens. Ik weet dat nog goed want ik ging dan kijken naar dat gekrijs en weet sindsdien waar het gezegde ‘schreeuwen als een mager varken’ vandaan komt. Veehandelaren zag ik in die tijd als imposante kerels, voor de duvel niet bang. De markt speelde zich af op het Plein en natuurlijk hoorde daar ook de kroeg bij. De slager kocht op de markt een koe, liep vervolgens met het beest naar zijn slachthuis. De rest hoef ik u niet vertellen. De Niekarkers, met uitzondering van de vegetariërs, maar dat zullen er in die tijd vast niet veel geweest zijn, ik kwam ze in ieder geval nooit tegen, aten er goed van. Het aloude Waaggebouw heeft een tweede, misschien wel derde leven gekregen. Gelukkig is het niet onder de slopershamer gevallen.De varkens en koeien van toen vind je nu in een wat andere compositie terug op de menukaart van Grand Café Het Regthuys. Een horeca-etablissement dat zichzelf afficheert als De gezelligste huiskamer van Nijkerk. Eerlijk is eerlijk, ik ken natuurlijk niet alle huiskamers van Niekark, maar het is er goed en gezellig toeven. Net als overigens in veel andere tenten in Niekark. Zo was ik afgelopen zaterdagavond nog even in Café Old Niekark waar de Niekarkse formatie Nutz (of is het Nutzs? of Nutsz?) optrad voor iedereen die niet zo veel heeft met carnaval maar meer met muziek uit de jaren 60 en 70. Goede muzikanten en in Wouter (Voederbietel) Bakker hebben ze een prima en speciale leadzanger die de boel aardig weet te vermaken.

Terug naar het Waaggebouw. Prachtig mooi dat dit bewaard is gebleven en een nieuwe bestemming heeft gevonden, met een pannenkoekenhuis op de bovenverdieping en de studio van Nfm.

Zou het zin hebben dit te schrijven? Want u weet al waar ik naar toe wil. Juist ja. Naar de monumentencommissie. Dit gezelschap heeft geen positief advies gegeven over de sloopvergunning van de Oostermolen. Dat is lastig voor het college van burgemeester en wethouders van Niekark. Zou je denken?!

Nee hoor, het college wil wat graag een sloopvergunning afgeven. Daar heeft de raad immers het fiat voor gegeven en bovendien wil Aprisco slopen. Want die vervelende Oostermolen, dat blok aan het been, moet zo snel mogelijk tegen de vlakte. En Aprisco, zo weet u, heeft in onze gemeente meer te vertellen dan de gemeenteraad. Het zou me dan ook niet verbazen als het college op het moment dat u deze column leest de sloopvergunning al heeft afgegeven.

Dat schept natuurlijk wel een precedent. Als het college afwijkt van het advies van de welstandscommissie, dan biedt dat altijd mogelijkheden voor andere Niekarkers om hen in vergelijkbare gevallen daar op aan te spreken en er mogelijk voordeel uit te halen. Desnoods via de rechter.

Wat mij betreft wordt De oude Oostermolen een dependance van Het Regthuys, Old Niekark, Den Volle Buick, Obbes, Xero of de Bastille. Dan blijft’ie in ieder geval staan en gaat’ie vast weer goed draaien ook.

Cactus

advertentie
advertentie