Slipjacht

30 januari 2008 om 00:00 Nieuws

Hoevelaken in de ban van slipjacht’. Dat was de kop van vorige week in deze krant op de Hoevelaken – pagina. Ik vond dat erg overdreven. Als gevolg daarvan wilde ik wel eens weten of deze aanhef voldoende waarheidsgetrouw was en nam direct de proef op de som. Maar waar ik ook kwam in het centrum, of ik bij de Zeeman stond, bij de HEMA, of verderop in het dorp bij Van Maanen, de jacht op onderbroeken was niet om over naar huis te schrijven. Doe ik dus ook niet. Had zelf ook geen slip nodig en keerde dus onverrichter zake huiswaarts.

Een weekje vrijaf op politiek gebied gaf me mooi de gelegenheid om aandacht te besteden aan puur Hoevelakense zaken. Zo ben ik donderdagavond weer eens gaan zwemmen in De Slag. Een vol bad trekt een uur baantjes en dat gaat gepaard met een indrukwekkende portie overgave. Het is nog altijd januari en de goede voornemens zitten nog diep in onze vezels. Hoewel het pas week 5 is bemerk ik toch nu al bij sommige zwemlustigen een hapering, een stapje terug, of een mindere motivatie. Het aantal zwembeppers groeit snel. Zwembeppers zijn mensen die zwemmen en kletsen tegelijk. Een extra inspanning zou ik zeggen, maar niet voor degenen die met buurvrouw of vriendin te water gaan. Ik mag geen luistervinkje spelen, maar kan er niet aan ontkomen spannende uitspraken te horen. Over die zwembeppers heb ik me laten vertellen dat ze zelfs een tijdje geparkeerd werden naar het water rondom het vaste glijbaantje. Ongestoord door die fanatieke zwemmers konden ze daar lekker verder beppen.

Vrijdag was ik voorleesopa in het kader van de Nationale Voorleesweek. Ik mocht de kleintjes van kinderdagverblijf Baloe vertellen over Koning Rollo, die maar niet kon onthouden wat links en rechts is. Hij vond de oplossing door altijd een groene sok aan zijn rechtervoet te trekken. Groen was rechts. Aan zijn andere voet trok hij een sok van een andere kleur aan, bijvoorbeeld rood. Rood is links. Misschien een ideetje voor onze politici. Kunnen we direct zien of ze een rechts standpunt innemen. Aan Verdonk of Wilders hoeven we dat niet te vragen, maar hoe staat het met Rutte van de VVD? Links liberaal of rechts behoudend? Of Ticheler (PvdA) met graaier Kok en de meest onontwikkelde snob Herfkens. Of een Van Geel (CDA) of een Pechtold (D66). Partijgrenzen zijn aan het vervagen! De onduidelijkheid viert hoogtij!

Van het zuiverste Hoevelakense gehalte is natuurlijk de Slipjacht Hoevelaken. Altijd weer de moeite van het bekijken meer dan waard. En niet alleen bekijken, maar ook beleven. Stort u daarom tussen het volk, is mijn advies. Een volk dat een aangename mengeling is van fulltime yuppen, gelegenheidskakkers en minzaam gepeupel. Breng ze bij elkaar en ontdek dat een notaris, een bankdirecteur, een tandarts, een loodgieter en een kapster het uitstekend met elkaar kunnen vinden. Zolang er maar paarden in de buurt zijn en zolang de kelen niet droog komen te staan. Wie het wil meemaken komt naar de sherrystop of naar de afterhunt bij De Foep. Dààr wordt elk jaar de Vrede van Hoevelaken getekend.

Peter van Trommelen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie