Onduidelijkheid over Programmaraad

9 januari 2008 om 00:00 Nieuws

Op zich is het besluit van het omroepbestuur om met een andere producent in zee te gaan geen nieuwswaardig feit. Maar het besluit van het bestuur, vorig jaar, veroorzaakte commotie onder veel kijkers van de kabelkrant en leidde tot het opstappen zeven van de negen leden van de Programmaraad. Ook enkele programmamakers besloten hun werkzaamheden voor de lokale omroep te beëindingen. De leden van de Programmaraad voelden zich gepasseerd en vonden dat het bestuur dit besluit onvoldoende had gemotiveerd.

NIJKERK - In deze krant publiceert de redactie het verhaal van Ely en Marjon Hackmann. Met hun bedrijf Umagbestkijken produceerden zij zes jaar magUzientv voor de kabelkrant van OmroepN. Vorig jaar juni zegde het bestuur van de omroep dat contract op en besloot verder te gaan met een andere producent, Snars.

door Henk Brinkman

Ely en Marjon Hackmann wilden toen niet naar buiten treden, omdat zij op een terugkeer hoopten. Nu duidelijk is, dat daar geen sprake van is, wilden zij hun verhaal vertellen. Daaruit komen financiële zaken naar voren, waar op zijn minst vragen bij kunnen worden gesteld. Was de omroep een particuliere organisatie, dan is er niets aan de hand, maar de lokale omroep wordt mede met publiek geld bekostigd. Dan heeft het publiek er ook recht op te weten hoe met dat geld wordt gehandeld.

Ook is er nog steeds onduidelijkheid over de status van de opgestapte Programmaraadsleden. Volgens wethouder Theo Manten zijn zij nog steeds in functie. ,,De leden worden door de gemeenteraad benoemd. Dan is logisch dat zij daar ook hun ontslag indienen. Dat is nooit gebeurd. Formeel bestaat de Programmaraad dus nog.”

Wel is duidelijk dat de Programmaraad niet functioneert, terwijl de Mediawetgeving dat wel vereist. Dat betekent dat het Commissariaat voor de Media de zendmachtiging voor OmroepN zou kunnen intrekken. Het Commissariaat wil daar nu nog geen uitspraak over doen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie