Buurtbus uitkomst voor Nijkerk

5 december 2007 om 00:00 Nieuws

,,Wij zijn in eerste instantie via Hoevelaken gaan rijden, omdat we steeds meer te horen kregen dat het moeilijker werd met de bus naar bijvoorbeeld Nijkerk of Barneveld te reizen. Wij zijn toen met diverse instanties in gesprek gekomen en daar kwam uit dat de buurtbus hierin kon ondersteunen.”

Dames en heren kunnen zich aanmelden NIJKERK - De Buurtbus Vereniging Barneveld Nijkerk bestaat al sinds januari 1994, maar pas de laatste jaren is deze busdienst eigenlijk beter bekend geworden. Voor een bezoek aan omliggende gemeenten is de buurtbus een uitkomst. Vooral omdat je op elke locatie langs de route kan opstappen. Sinds begin september 2007 is een nieuwe dienstregeling van start gegaan. In een gesprek met de voorzitter Hans Reijnen, komt naar voren hoe dit tot stand is gekomen.

door Maureen van Goethem

De Buurtbus Vereniging heeft in september 2006 een route opgezet waarbij twee buslijnen, de 505 en 509, de route Nijkerk via Hoevelaken naar Barneveld vice versa zouden rijden. Maar de chauffeurs moesten tegen de klok rijden. Dat werd er, wat betreft veiligheid voor chauffeurs en passagiers, niet echt beter op. “Het blijft toch vrijwilligerswerk. Vroeg of laat gebeurt er wat en dan zit je met de gebakken peren. Wij hebben naarstig gezocht naar een nieuwe route en dienstregeling, waarbij we in ieder geval onszelf de taak hadden opgelegd alle plaatsen aan te doen. En ieder uur.”

Gestrand

Dat de chauffeurs ver gaan, bewijst deze anekdote die Reijnen met enthousiasme vertelt: “Eén van onze chauffeurs reed in een bus met passagiers. Onderweg zag hij een groep gestrande wandelaars staan. Er konden op dat moment maar 3 à 4 personen bij en er werd geloot wie er mee mochten. Op het station aangekomen heeft de chauffeur zijn collega’s ingeseind en zijn de andere wandelaars opgehaald. Zij zijn allemaal iets later, goed aangekomen op de plek van bestemming.”

Wat vooral de buurtbus zo aantrekkelijk maakt, is dat u niet strikt gebonden bent aan een halte om met de bus mee te gaan. “Haltes zonder vaste opstapplaatsen werken heel erg goed. Maar de reizigers moeten wel duidelijk aangeven dat ze in willen stappen,” zo zegt Reijnen.

Website

Als voorbereiding op het nieuwe station in Hoevelaken is ook rekening gehouden met een halteplaats bij dit station. Reijnen: “In december 2008, mits het station dan gereed is, hebben wij deze halte ook ingepast in de dienstregeling.”

“Dankzij een handigheidje kunt u op de website direct zien hoe laat de bus bij de halte aankomt,” aldus Reijnen. “Er wordt een nieuwsbrief uitgegeven, waarin alle veranderingen in de route of dienstregeling en ook tariefwijzigingen vermeld worden. Zo blijven alle reizigers van de buurtbus op de hoogte.”

Op dit moment zijn er weer vrijwilligers nodig. Zowel dames als heren kunnen zich aanmelden. Belangstellenden kunnen contact opnemen met de coördinator, de Karel Eijgenraam, tel. 0342-493741. Meer informatie op www.lijn509.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie