Hoefsmid Wouter Stronkhorst

14 november 2007 om 00:00 Nieuws

Na diverse opleidingen in de landbouwsector, verpleging A en B en andere in de gezondheidszorg, en een tijd aan het nadenken over welke kant hij op wilde gaan, is de interesse voor het vak gekomen na de boerenmaandag in 2005, bij een hoefsmid demonstratie.

NIJKERK - Wouter Stronkhorst heeft zijn diploma Erkend Hoefsmid, goedgekeurd door de Nederlandse vereniging voor Hoefsmeden, na twee jaar opleiding in Barneveld behaald en werkt vanuit Nijkerk in de gehele regio.

door Maureen van Goethem

,,We zijn toen aan de praat geraakt en mijn interesse was gewekt. Na wat informatie ingewonnen te hebben kwam ik er achter dat er een deeltijdopleiding in Barneveld bestond. En na het toelatingsexamen aldaar, ben ik met de opleiding gestart.”

Werken als hoefsmid is vrij zwaar. Stronkhorst verteld dat het praktische gedeelte beslist niet meeviel. ,,Bijvoorbeeld het veel met handen werken en met name de zware hamer slaan, is best moeilijk. Ik ben wel gewend om met gereedschap te werken maar dit was totaal anders. Functioneel slaan met een hamer, speciale technieken, dat moet je leren aanvoelen.”

Naast de verplichte basislessen werd er veel aandacht besteed aan bekappen, beslaan, maar ook de ondernemersvaardigheden spelen een belangrijke rol. Tijdens de duur van de totale opleiding is het ook verplicht om stage te lopen. Hij had het geluk dat ‘zijn’ stageaanbieder, Erik van Veen uit Bunschoten Spakenburg, hem welwillend bijstond. Stronkhorst: ,,Ik werd op een positieve manier in het diepe gegooid. Tijdens de stage kon ik daardoor gewoon doorleren en werd tegelijkertijd positief gestimuleerd.” Het examen bestond uit kappen/beslaan, booglassen, vervaardigen van speciaal beslag, hoefbeslag , ziekte/aandoeningen met name hoefziektes, het houden en verzorging van recreatiepaarden en sportpaarden, smeden, materiaalkennis en gereedschapsleer. ,,Het is zo belangrijk om tijd te nemen en rust te bieden voor het paard en aansluitend kwaliteit af te leveren. Wat er ook geschiedt: niet in paniek raken, want dan raakt het paard ook in paniek,” aldus Stronkhorst. Als hoefsmid zorgt hij ervoor dat een paard goede hoeven houdt en geschikt blijft voor zijn werk. Naast ambachtelijk vakmanschap heeft hij daarvoor ook het vertrouwen van het dier nodig. De specifieke vakkennis staat hierbij voorop. Hij is voor veel klanten een professionele vraagbaak.

Hoefsmid Wouter Stronkhorst, Brahmslaan 81, Nijkerk, Tel. 06-46213786, www.hoefsmederijstronkhorst.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie