Laatste ‘Pittig en Kleurrijk’ over Rwanda

14 november 2007 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Rwanda is het laatste land aan wie de organisatoren van het kookproject ‘Pittig en Kleurrijk’ aandacht hebben besteed. Dinsdag vond de maaltijd plaats in cultureel centrum ‘De Wulfshoeve’. Doel van het kookproject ‘Pittig en Kleurrijk’ is dat mensen van verschillende culturele achtergronden met elkaar kennis maken.

Als je aan Rwanda denkt is het eerste wat in je opkomt de verschrikkelijke burgeroorlog tussen de Hutu’s en de Tutsi’s. Daar zijn boeken over geschreven, bijvoorbeeld van Jean Hatzfeld: Het seizoen van de Machetes. En van Hanna Jensen: Mijn land van de duizend heuvels. Het is het verhaal van een jonge Tutsivrouw die wordt gered door een Hutu man.

Rwanda is ook duizend heuvels, dat klinkt ook als een mooi land en een vruchtbaar land. Koffie, thee, bananen, sorghum, bonen en aardappels worden verbouwd. 35% van het land is landbouwgrond en er zit goud en tin in de grond. Rwanda was vroeger een Belgische kolonie. De bevolking is voor meer dan de helft katholiek en er leven maar een kleine 2% moslims in het land. Het land heeft twee nationale parken met 12 verschillende soorten apen.

Vanuit de Nederlandse Ambassade uit Kigali, de hoofdstad van Rwanda, wordt geschreven dat elf jaar na de genocide het land politiek stabiel is en een land waar je je veilig kan voelen. Mensen zijn niet langer Hutu of Tutsi maar Rwandees. Buitenlandse Zaken geeft dan ook een positief reisadvies voor Rwanda. Het klimaat is het hele jaar door heel aangenaam met een gemiddelde dagtemperatuur van rond de 25’. Reisverhalen zijn er van de hand van Ada Rosman-Kleinjan.

Woordvoerster van het kookproject Janny Kalverda kon in de bibliotheek maar twee boeken vinden over die verschrikkelijke burgeroorlog: Gil Courtemanche: Een zondag aan het zwembad in Kigali, en Els de Temmerman: De doden zijn niet dood, Rwanda, een ooggetuigeverslag

Men wil zowel van de bezoekers als de kooksters weten, die volgende maand worden uitgenodigd voor een Hollandse maaltijd, of het project ook in 2008 voortgang vindt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie