Plan Nijkerkerveen gepresenteerd

14 november 2007 om 00:00 Nieuws

Het Plan van Aanpak is een vervolg op het vaststellen van de Integrale Ontwikkelingsvisie van de gemeente Nijkerk en moet fungeren als een spoorboekje voor betrokken bewoners en bedrijven, waarin zij kunnen nagaan hoever het staat met de plannen. Bij de inhoud van de plannen gelden een aantal randvoorwaarden die door de gemeenteraad zijn vastgesteld.

NIJKERK/NIJKERKERVEEN - Vorige week presenteerde het college het Plan van Aanpak voor de ontwikkeling van Nijkerkerveen. De gemeenteraad maakte van de gelegenheid gebruik om het plan ook in een Ontmoeting met bewoners van Nijkerkerveen te bespreken.

door Henk Brinkman

Daarin wordt gesproken over de bouw van 300 woningen voor 2015 en 300 woningen in de periode van 2015 tot 2030. Bij het bepalen wat voor woningen er worden gebouwd wordt uitgegaan van de Woonvisie van de gemeente, maar er zal wel een nader onderzoek worden gedaan naar de specifieke behoefte in Nijkerkerveen. Ook zal voetbalclub Veensche Boys gaan verhuizen omdat de huidige sportvelden de mogelijkheden bieden om het dorp goed af te ronden. Er moet ook ruimte komen voor winkels en bedrijven.

Het Plan van Aanpak kent drie fasen. In de eerste fase moeten de uitgangspunten en randvoorwaarden scherper in beeld worden gebracht. Vervolgens moet er een Masterplan worden gemaakt, dat in een latere fase moet worden uitgewerkt in deelplannen. Het hele proces zal worden gestuurd door een stuurgroep, waarin de wethouders Walet en Lambooij zitting hebben, twee ambtenaren en de projectleiders.

Rol voor bewoners

Bij het maken van dit Plan van Aanpak hebben de bewoners van Nijkerkerveen een grote rol gespeeld. In bijeenkomsten van verschillende stamtafels hebben zij ideeën aangedragen. Uit die verschillende stamtafels is een groepje samengesteld dat een advies aan het college heeft uitgebracht. Aan hen is gevraagd welke rol zij willen spelen in de verdere planontwikkeling. Binnenkort zal worden vastgesteld of de inwoners een wat kleinere adviesgroep gaan vormen of een wat breder samengestelde klankbordgroep

Belangrijk is verder dat het college nu geen medewerking verleent aan allerlei bouwplannen. Die moeten worden beoordeeld op strijdigheid met de toekomstplannen. Er liggen ongeveer 20 plannen. Het gaat daarbij soms om aanvragen voor de bouw van een enkele woning, soms om clusters van woningen. Het college zal in december een besluit nemen welke plannen al op korte termijn doorgang kunnen vinden en welke plannen nog even moeten wachten.

Start in 2010

Het grote Masterplan, dat als kader gaat dienen voor de deelplannen, moet halverwege 2009 gereed zijn. Daarna wordt een bestemmingsplan gemaakt op basis van het Masterplan. Het bestemmingsplan moet in 2010 gereed zijn, waarna gestart kan worden met woningbouw.

In deze planning is geen rekening gehouden met tegenvallers en vertragingen door eventuele bezwarenprocedures. Op 15 november bespreekt de gemeenteraad het plan.

advertentie
advertentie