Ambitieuze plannen Nieuw Hulckesteijn

24 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

Hiermee wordt de mogelijkheid geboden in een vroeg stadium kennis te nemen van de veranderingen. Wanneer er geen kinken in de kabel komen zal het gebied over zeven tot acht jaar geheel gereed zijn.

NIJKERK – Al 20 jaar wordt er over gesproken. De herontwikkeling van Nieuw Hulckesteijn heeft de gemoederen lang bezig gehouden. Te lang is de algemene mening. Sinds vorige week lijkt er schot te komen in de plannen. Interhuis Nieuw Hulckesteijn presenteerde woensdag in De Schakel haar voorstel tot herontwikkeling. Hierna volgt een Milieu-effectrapportage (MER) en een bestemmingsplanprocedure. Door Peter Kerklingh

Recreatiegebied Nieuw Hulckesteijn is sterk verouderd, trekt steeds minder bezoekers en kent al jaren een groot exploitatietekort. Daarnaast zijn er wensen voor uitbreiding van de jachthaven en plannen om een impuls te geven aan de verblijfsrecreatie in het gebied.

Er is gekozen voor totale herontwikkeling van het gebied waardoor een zonering gecreëerd wordt van intensieve verblijfsrecreatie aan de oostkant van de Arkervaart, de jachthaven aan de westkant van de Arkervaart en het dagrecreatiegebied helemaal westelijk in het gebied. In het plan wordt verkeer zoveel mogelijk aan het begin van het gebied opgevangen en liggen de meest intensieve activiteiten zo dicht mogelijk bij bestaande wegen en op afstand van de achterliggende polder.

Verschuivingen

De plannen omvatten het verschuiven van het dagrecreatiegebied met realisatie van aantrekkelijke stranden en ligweiden en voorzieningen, het verplaatsen en uitbreiden van de jachthaven, een kwaliteitsimpuls van de verblijfsrecreatie door het gefaseerd omvormen van de huidige verblijfsrecreatie tot recreatiewoningen en toeristische camping inclusief ondersteunende voorzieningen, versterking van de horeca in het gebied en het functioneel scheiden van de toeristische aanlegplaatsen met de beroepsvaart. De scouting en de hengelsportvereniging Hoop Op Geluk behouden ook in de nieuwe situatie hun plek in het gebied.

Recreatieve woningbouw

In detail is het plan nog niet uitgevoerd, maar in grote lijnen komt het erop neer dat er flinke uitbreidingen worden gerealiseerd: het aantal recreanten op jaarbasis zal van 33.000 naar 45.000 worden gebracht, de jachthaven gaat van 220 naar 330 plaatsen, er komen 170 aanlegplaatsen voor de recreatieve vaart en tenslotte voorziet het plan in totaal 500 verblijfsplaatsen. Over dit laatste werd bekend gemaakt dat het aantal kampeerplaatsen sterk wordt teruggebracht van 370 naar 100, en dat er 400 recreatiewoningen komen. Dit kunnen zijn chaletjes, appartementen of huisjes. Deze woningen, waarvoor geen permanente bewoning is toegestaan, verschijnen op de plaats waar nu de camping is. In de plannen wordt uitgegaan dat de nieuwbouw zal worden gerealiseerd aan een waterdoorgang, bijvoorbeeld in een W-vorm.

Zuiderzeestadje

Verder wordt ruim aandacht besteed aan het idee om het geheel een impressie te geven van een echt Zuiderzeestadje. Aan de punt van de haven komt een landmark, een landtong, of een starttoren, een kegel of een vuurtoren. De hoogte van dit bouwwerk zal circa tien meter zijn. Wat de overige hoogtes in het plan betreft, hiervoor maakte Interhuis bekend dat men denkt aan maximaal drie lagen voor appartementen en de chalets in één laag plus kap.

In de sluiswachterswoning, die bij de brug over de Arkervaart blijft, wordt gedacht aan een (vis)restaurant.

Het gebouw van Rijkswaterstaat krijgt een nieuwe plek bij de ingang. Op de plek van RWS is een speelvijver voorzien. Mogelijkheden tot fietsen blijven onveranderd. Het dagrecreatiegebied wordt met kiosken aangekleed. De camping zal geheel rechts (oost) worden aangelegd. Tussen de N301 en de camping zal een geluidsscherm worden aangebracht.

Jachthaven

Groot is de verandering voor de jachthaven, die naar de andere kant (de westkant) van de vaart zal worden verplaatst. De uitbreiding naar 330 plaatsen is een wens van de watersportvereniging De Zuidwal. Mogelijk komt er ook een botenhelling of – lift. Toezicht, ook voor de passantenhaven, is dan noodzakelijk. De beroepsvaart gaat aanmeren aan de kade ter linkerzijde van de vaart.

De stedenbouwkundige visie die voor het gebied is opgesteld vormt het uitgangspunt voor het verder uitwerken van de plannen en de te nemen vervolgstappen. De eerste stap die hierin genomen wordt is het uitvoeren van een Milieu-effect rapportage (MER). De gemeente Nijkerk zal hiertoe de startnotitie MER vaststellen en ter inzage leggen. Deze procedure gaat minimaal een jaar duren. De MER kan tot gevolg hebben dat er aanpassingen worden gedaan in de gewenste aantallen voor woningbouw. Nadat ook de provincie geheel akkoord is dient er een wijziging te komen in het bestemmingsplan. Ook dit gaat minimaal een jaar duren, wellicht twee. Inclusief de bouw wordt gedacht aan een einddatum van 2014 of 2015. ,,Maar dan hebben we ook een prachtig gebied waar we minstens twintig jaar mee vooruit kunnen”, lichtte Erik Droogh, directeur van Interhuis, toe. Naast de diverse noodzakelijke onderzoeken zullen als vervolgstap diverse belanghebbende partijen worden gehoord. Mede aan de hand daarvan worden verdere plannen uitgewerkt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie