Korfbal

24 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

Van meet af aan werd er fel om de punten geknokt en in tegenstelling tot voorgaande jaren verliep dat nu wel weer probleemloos. Voor het eerst verliep het toernooi namelijk zonder blessures en was de EHBO achteraf bezien niet nodig. De strijd werd bovendien ook sportief gespeeld, al probeerden sommige deelnemers wel eens even de arbitrage uit, maar de van ReVoNij ingehuurde mensen waren hier uitstekend tegen bestand en vingen alles prima op. In eerste instantie werd in drie poules van vier team gestreden. Tegen 21.30 uur was dit deel afgerond en kon er door de wedstrijdleiding gerekend worden om te komen tot de finalepoules, die elk uit drie teams bestonden, gevormd door de teams die in de eerste serie poules op gelijke hoogte van elkaar geeindigd waren. Dat het beste spel daarbij gespeeld werd door de poulewinnaars behoeft uiteraard geen betoog, maar dat betekende ook, dat er knappe wedstrijden in de poules om de uiteindelijke plaatsen 1 tot en met 3 gespeeld werden.

Korfballers Sparta in degradatiezorgen NIJKERKERVEEN - Niet geheel vlekkeloos verliep het recreatieve volleybaltoernooi van Platform Nijkerkerveen afgelopen zaterdag door wat missers in de programmering van de wedstrijden, maar het spelplezier van de deelnemende 12 teams was er niet minder om, ook al omdat de fouten tijdig hersteld konden worden.

Het spannendste was echter de poule om de 4e tot en met 6e plaats, waarin elk duel in een gelijkspel eindigde en de beslissing via weer rekenwerk, het aantal gescoorde punten, moest vallen. Op het nippertje werd een volgende doorslaggevende beslissing voorkomen, want het verschil was soms zelfs maar 1 gescoorde punt. In de andere poules lagen de verhoudingen wat duidelijker. Na afloop, ruim elf uur, konden al snel de prijzen uitgereikt worden. De verloting was inmiddels al afgelopen met een groot succes. Platform Nijkerkerveen was erg content met de opbrengst, maar ook met de vele bedrijven in voornamelijk de Veense middenstand, die gezorgd hadden voor een fantastische serie prijzen, zowel in aantal als in kwaliteit.

Inmiddels brak ook het afsluitende feest in alle hevigheid los, muzikaal omlijst door de disco Just for Fun en kon er genoten worden van het geweldige buffet voor alle aanwezigen van Mammaloe, mede mogelijk gemaakt door Sportcafe de Baggelaar en autobedrijf Jos Bouw. Voorzitter Henk Dusschoten toonde zich dan ook een tevreden mens bij de prijsuitreiking over het fantastische gebeuren, al stond hij ook even stil bij het te vroeg overlijden van Van Rijn dit voorjaar na een ernstig motorongeluk, iemand die er zeker graag was bijgeweest.

Onverdiend verlies

NIJKERK – In het thuisduel tegen Ymond uit Beverwijk hebben de waterpoloheren van Flevo een niet verdiende nederlaag geleden. In het duel bleek de rol van de arbitrage te groot om de strijd op de juiste wijze te laten verlopen. Dit pakte in het nadeel van Flevo uit dat zo diverse kansen verloren zag gaan. De eerste man meer situatie leverde niets op. Toen Ymond opnieuw een man meer kreeg leverde dat wel een treffer op. Daarna speelde Flevo duidelijk beter dan Ymond. Dat leidde tot kansen die uitstekend werden benut, zodat Flevo met 3-1 de leiding nam, maar een nieuwe ondertalsituatie van Flevo werd opnieuw door Ymond benut.

De 3-2 Nijkerkse voorsprong werd in het tweede kwart vlot uitgebouwd naar 5-2 en, na weer een tegendoelpunt in een tijdstraf naar 6-3. Daarna liet Flevo een unieke kans op een ruimere marge onbenut toen Mark Stolk dit seizoen niet voor het eerst een strafworp gekeerd zag worden.

Ymond kon daarna dichterbij komen tot 6-4, waarna in de derde periode het duel kantelde. Flevo kreeg soms niet eens de gelegenheid een vrije bal te nemen, maar werd daarvoor dan ook nog eens niet terecht bestrafd voor het niet nemen van die vrije bal, terwijl men eigenlijk een overtal verdiende. Dat leidde een aantal keren via vaak wel heel gemakkelijk aan Flevo gegeven tijdstraffen tot een ondertal, waaruit Ymond sterk tot scoren kon komen.

Ymond nam de leiding zelfs met 6-8 over om die in het vierde kwart uit te bouwen naar 6-9. Daarna leek even het spel normaal verder te kunnen lopen. Flevo kon dan ook het betere spel nu aangeven door in die fase met 10-9 weer de leiding te nemen, maar in de laatste drie minuten draaide het duel andermaal. Flevo speelde nu te gehaast en kreeg weer te maken met merkwaardige beslissingen, hoewel er ook een aantal waren die terecht en ten gunste van Flevo waren. De Nijkerkers profiteerden daar niet van, in tegenstelling tot Ymond dat daardoor nipt Flevo met 10-11 versloeg en met lege handen achterliet. Score Flevo: Robert Koelewijn 4, Rob Jansen en Mark Stolk 2, Jurjen Engelsman en Jelle Geijtenbeek 1.

Dames Surf bekeren verder

NIJKERK – De volleybaldames van Surf zijn erin geslaagd in Nijkerk tegen de dames van NVC, die in de competitie tot op heden meer succes hebben behaald, te kloppen in de strijd om de volgende bekerronde te behalen.

Zeker in de eerste twee sets reageerde NVC te vaak te laat op de ballen, terwijl Surf wel snel anticipeerde op wat gebeurde en daardoor de bal alsnog oppakte en omboog tot een aanval. NVC opende wel met een knappe opslagserie van Henny van Dusschoten, maar liet de opgebouwde voorsprong direct weer schieten. Bovendien oogde het Nijkerkse blok als een gatenkaas. Surf kwam dus langszij en kon even later al een voorsprong nemen die bij 7-13 leidde tot een Nijkerkse time out. Toen de slotfase aanbrak was het gat groter geworden, maar in de slotfase kon NVC iets terugkrabbelen, al voorkwam dat niet dat Surf met 19-25 de set won.

In de tweede set leek het diezelfde kant op te gaan, maar naarmate het duel vorderde leek NVC toch iets beter bij de les te komen. Bij de aanvang van de tweede helft van de tweede set keek Surf tegen een groeiende achterstand op. Na de time out bij 22-17 herstelde Surf zich. NVC liet in de slotfase Surf te gemakkelijk naderen. Ook een Nijkerkse time out bij 23-21 hielp eerder de dames uit Hoevelaken zo leek het, die gewoon doordrukten en alsnog met 23-25 de set wonnen.

NVC-coach Wouter Herzog greep bij de derde set hard in. Joke Hahn kreeg haar eerste speelminuten als spelverdeelster, ondanks haar geringe lengte, terwijl in het centrum van de aanval Yvonne de Leeuw werd ingezet. Henny van Dusschoten kreeg haar vroegere rol als flankaanvalster terug en dat leverde NVC toch meer aanvalskracht op. Er werd nu meer druk uitgeoefend op Surf dat daar niet tegen bestand leek. NVC liep fors uit, maar zakte in het tweede deel toch weer weg. NVC kon dan ook ondanks een Nijkerkse time out snel inlopen. Toen NVC tegengas leek te gaan geven nam Surf zelf ook een time out. En opnieuw waren de Hoevelaker dames daarna beter bij de les dan de Nijkerkse dames. Dat leidde dan ook tot een spannende slotfase, waarin NVC tenslotte met soms meer geluk dan wijsheid nog net met 26-24 de set won en niet al direct was uitgeschakeld voor de volgende bekerronde.

In de vierde set leek NVC opnieuw achter te blijven, maar nu kwamen de Nijkerkse dames snel terug. Als een stoomwals liep NVC nu over Surf heen en met 25-13 werd de vijde set afgedwongen. Daarin leek het in eerste instantie NVC te zijn dat doorging met hetzelfde spel. Surf keek na een aarzelende gelijkopgaande start ineens tegen een stevige achterstand aan, maar kon na 10-6 toch weer terugkomen. NVC zakte opnieuw terug en dat was funest: Surf won de vijfde set met 11-15 en gaat dus door naar de volgende bekerronde.

Sparta in degradatiegevaar

NIJKERK - Bij Sparta moet er de komende week maar eens diepgaand met elkaar gesproken worden. Spelersgroep, Technische Commissie én hoofdtrainer moeten elkaar diep in de ogen kijken en bij elkaar te rade gaan hoe het tij gekeerd kan gaan worden. Afgelopen zaterdag was zelfs hekkensluiter VIKO te sterk voor de Nijkerkse korfballers en halverwege de veldcompetitie doemt aan de Nachtegaalsteeg plotseling het degradatiespook op.

,,Ik ben er zeker van dat deze ploeg niet gaat degraderen, daarvoor zijn we écht te goed. Ik heb me wel afgevraagd waar ik nu nog kan bijschaven. Tactisch is er nog wel wat aan te passen. Ik denk wel aan te kunnen geven hoe dit binnen de club is op te lossen en daarvoor zullen er wellicht wat concessies gedaan moeten worden. De tijd lijkt dus rijp daar maar eens met de TC voor om de tafel te gaan zitten.”

Het siert de oefenmeester dat hij zijn team nog altijd in bescherming neemt want de vertoning van afgelopen zaterdag gaf daar absoluut geen aanleiding toe. Sparta creëert voldoende kansen maar verzuimd ze te verzilveren:”Ook nu bleek weer dat we best weten hoe we in scoringspositie moeten komen maar we krijgen ze er domweg niet in. Als onze tegenstander dan ook nog eens overgaat tot het in korfballand verafschuwde achterverdedigen komen we helemaal in de problemen al is het maar omdat ik veel te weinig lengte in mijn team heb”, zegt van Essen. Daarmee probeert hij wellicht ook aan te geven dat deze ploeg het tij niet kan keren en dat er aanvulling vanuit andere teams moet komen. Voor de zoveelste keer in de geschiedenis zou er dan een beroep gedaan moeten worden op de gevestigde orde binnen de club en of die bereid is opnieuw zoveel trainingsarbeid en –inzet op te brengen is de vraag. Daarop doelt van Essen kennelijk als ‘ie het heeft over concessies. Daarbij moet men zich bij Sparta weelicht afvragen hoe het komt dat de talenten die zich toch regelmatig aandienen maar niet ‘op niveau’ gebracht kunnen worden.

In het vierpunten duel (bij winst hadden de Nijkerkers zich voorlopig uit de degradatiezone gespeeld) kon de ploeg tot kort na de pauze nog gelijke tred houden met de Vianers, na 7-7 stelden de gasten echter orde op zaken. Met de gedachte “als jullie ze er dan niet ingooien doen wij het wel” stond er in korte tijd ineens 7-11 op het scorebord en dat kwamen de Spartanen dus niet meer te boven. Met een toch wel afgetekende 10-14 eindstand staat de ploeg dus maar één schamel puntje boven een degradatieplek en dus mag worden gesteld dat er dus min of meer een crisissituatie bij Sparta is ontstaan.

Aanstaande zaterdag reist Sparta af naar Bilthoven voor het treffen met NOVA, dé runner-up in de tweede klasse. Ook die ploeg staat er om bekend het achterverdedigen niet te schuwen en dus lijkt er wederom weinig eer te behalen voor de ploeg van van Essen.Tijd voor een bijeenkomst op hoog niveau bij de korfbalclub.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie