PROGRAMMA HAPPY HALLOWEEN

24 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

Teksten: Peter Kerklingh

Centrum bevolkt door heksen en pompoenen HOEVELAKEN - Ruim een week voor 3 november is de Halloween koorts merkbaar. Mirjam Pul, één van de organisatoren van dit kinderspektakel, laat weten dat de pr op volle toeren draait. “Zaterdag wordt het programma huis aan huis bezorgd. We hebben 10.000 exemplaren laten drukken voor verspreiding in Hoevelaken, Zwartebroek en Terschuur.

Foto’s: Gerrit Steen

Wat er op het programma staat is voor 99% zeker. “Definitief is de grote braderie, pompoenen inleveren en snijden op De Brink, hieraan zijn prijzen verbonden, voorlezen in De Haen, schminken op Manifestatieveld en op De Wiekslag, optreden van Bassie en Bobo op De Brink, heksenvlucht op het manifestatieveld, ook hieraan zijn prijzen verbonden ook voor mama’s en papa’s, kleurplatenwedstrijd, opnieuw met prijzen. En natuurlijk de lampionnenoptocht. Kinderen die hun pompoen komen inleveren krijgen een lampion. De optocht zal worden begeleid door de fanfare en majorettes en natuurlijk door de Oranjevereniging. De pleinen en het veld zullen worden aangekleed met strobalen, heksenbezems, pompoenen, vlaggetjes en oude Amerikaanse auto’s en een echte gele schoolbus.”

Over die ene procent van onzekerheid laat Mirjam nog niets los. Wel zegt ze enthousiast te zijn over de sponsors. “Het moet gezegd, wij hebben veel bedrijven bereid gevonden om de dag te sponsoren ondanks dat het fenomeen Halloween nog niet zo bekend is en er vanuit geloofsovertuiging niet altijd enthousiast op wordt gereageerd. Wij zijn er bijzonder trots op dat bijvoorbeeld de nieuwe speelgoedwinkel Wonderland (bij C1000) een groot deel van de prijzen sponsort en dat zij ook al hebben ingekocht voor Halloween. Ook dank aan de vrijwilligers. Wij hebben ontzettend veel mensen bereid gevonden om ons te helpen met de activiteiten zoals schminken, pompoen snijden, en nog veel meer.”

Wat is Halloween?

Om dit duidelijk te maken gaan we terug in de geschiedenis.

Halloween (afgeleid van: Allerheiligenavond) is een feestdag die vooral in de Verenigde Staten gevierd wordt. Op 31 oktober verkleden kinderen zich in enge kleren en bellen als het donker wordt aan bij huizen in de buurt die versierd zijn met pompoenen en lichtjes, en roepen “trick or treat” (de keuze gevend tussen een truuk uithalen of een versnapering krijgen). De bewoners geven de kinderen dan snoepjes.

De naam “Halloween” is afgeleid van Hallow-e’en, ofwel All Hallows Eve, de avond voor Allerheiligen, 1 november. In de Iers-Keltische kalender begon het jaar op 1 november, dus 31 oktober was oudejaarsavond. De oogst was binnen, het zaaigoed voor het volgende jaar lag klaar en dus was er even tijd voor vrije dag, het Keltische nieuwjaar of Samhain (= Oud-Eng. sow-en, Ndl. zaaien). Maar Samhain was ook nog om een andere reden zeer bijzonder. De Kelten geloofden namelijk dat op die dag de geesten van alle gestorvenen van het afgelopen jaar terug kwamen om te proberen een levend lichaam in bezit te nemen voor het komende jaar. Dit was onmiskenbaar een heidens feest en naar goede gewoonte accapareerde de Kerk het en camoufleerde het met een katholieke versie: ze maakte er Allerheiligen(avond) van en ‘groepeerde’ als het ware op die dag de verering voor alle bestaande en toekomstige heiligen die geen eigen kalenderdag hadden.

In Groot-Brittannië werd Halloween vooral door de Kelten gevierd. De geesten die uit dode mensen op zouden rijzen, werden aangetrokken door voedsel voor hen neer te leggen voor de deuren. Om echter de boze geesten af te weren droegen de Kelten maskers. Toen de Romeinen de Britse eilanden binnenvielen, vermengden ze de Keltische traditie met hun eigen tradities, die eind oktober natuurlijk de viering van de oogst betroffen, en ook het eren van de doden.

In de negende eeuw van onze tijdrekening steekt een Europees christelijk gebruik de zee over en vermengt zich met het Halloweenfeest. Op Allerzielen — 2 november — gingen in lompen gehulde christenen in de dorpen rond en bedelden zielencake (brood met krenten). Voor elk brood beloofden ze een gebed te zeggen voor de dode verwanten van de schenker, om op die manier zijn opname in de hemel te bespoedigen. Het “Trick or Treat” spelletje vindt wellicht daar zijn oorsprong.

Het feest is in de negentiende eeuw door Ierse immigranten naar de VS gebracht. In Ierland was de aardappeloogst mislukt, de hongersnood decimeerde razendsnel de bevolking en de Ieren begonnen omstreeks 1840 massaal naar Amerika te vluchten. En zoals dat gaat met migranten: in den vreemde zoekt men contact en steun bij elkaar. Het heimwee naar de roots wordt verzacht in het verder beleven en onderhouden van de eigen feesten en gebruiken. In Amerika duikt dan de bekende Jack-o-lantern-pompoen op, in de hele wereld wellicht het bekendste gezicht van Halloween.

Oorsprong van de pompoen

Er zijn veel verhalen over de oorsprong van de verlichte uitgeholde pompoen.Eén van de bekendste is het verhaal over Jack de smid ofwel Jack-o’-Lantern. Op een avond kwam Jack de duivel tegen die hem naar de hel wilde meenemen. Jack wist met een list de duivel in een boom te lokken. Hij zette de duivel hier vast door een kruisteken in de boomstam te krassen.

De duivel beloofde Jack dat hij niet in de hel zou komen als Jack hem vrij zou laten. Toen Jack later stierf kwam hij door zijn slechte levenswandel niet in de hemel. Maar de duivel liet hem ook niet in de hel wegens de gedane belofte. Sinds die tijd doolt de ziel van Jack rond op aarde. De duivel gooide hem een gloeiend kooltje achterna. Jack stak het kooltje in een knol die hij aan het eten was en kreeg op die manier een lantaarn. Amerikaanse Halloweenvierders hebben de knol verruild voor een pompoen.

Wat Halloween in Hoevelaken WEL is

Kinderfeest

Spannend

Origineel

Afwisselend

Cool!

Het kinderfeest heet dan ook ‘Happy Halloween’

Wat Halloween in Hoevelaken NIET is

Eng

Angstaanjagend

Commercieel

Geesten afwerend

Onsamenhangend

Zaterdag 3 november wordt een hele bijzondere dag! Wees Niet verbaasd als je op straat wat angstaanjagende geluiden hoort, of dat je af en toe wat vreemd uitziend gespuis in de mist ziet verdwijnen…! Bang is niet nodig, ze doen je niets… tenminste… meestal niet!

Het winkelcentrum van Hoevelaken is op 3 november geheel in de stijl van Happy Halloween, met mooie aankleding en véél pompoenen!

Dít kun je allemaal verwachten die dag:

10.00 uur tot 18.00 uur: Gezellige Najaars Markt met heel veel kramen!

Lokatie: de Wiekslag, de Brink en het Manifestatieveld

10.00 uur tot 17.00 uur: Groot feest voor de Hoevelakense jeugd!

Je kunt de hele dag lampionnen maken van pompoenen, je eng laten schminken, op de foto gaan in een spannend decor, je zelfgegroeide pompoen inleveren, en nog veel meer!

Lokatie: de Wiekslag, de Brink en het Manifestatieveld

13.00 uur tot 17.00 uur: Bewijs maar eens dat jij een super heks of tovenaar bent!

In de “Heksenvlucht” kun jij laten zien dat je het beste op een bezemsteel kunt vliegen van alle heksen en tovenaars! En daar kun je mooie prijzen mee winnen!

Lokatie: het Manifestatieveld

13.00 uur tot 17.00 uur: Maak de heupen los en swing mee met de vrolijke liedjes van Bassie & Bobo!

Lokatie: de Brink

15.00 uur tot 16.00 uur: De kleintjes tot 8 jaar kunnen gaan luisteren naar een spannend verhaal van een kinderboekenschrijver

Lokatie: Zalencentrum de Haen

17.15 uur: Het GROTE moment! De prijsuitreiking van alle wedstrijden:

u Wie winnen dit jaar de kleurplaten wedstrijd?

u Wie kweekte de grootste pompoen?

u Wie maakte de mooiste lampion van zijn pompoen?

u Wie is de beste heks en wie de beste tovenaar van de “Heksenvlucht”?

Dus zorg dat je dat zeker niet mist!

Lokatie: de Brink

18.00 uur: Als het al wat donkerder wordt gaan overal de lampjes aan, tijd voor een grote lampionnen optocht!

Dat wil jij toch ook niet missen???

18.30 uur: Vertrek van de lampionnen optocht vanaf het manifestatieveld.

De route van de tocht vind je op www.najaarinhoevelaken.nl.

18.30 uur: Een spannende spooktocht door de bossen rond hoevelaken voor de oudere jeugd… kijk niet vreemd op als je wat griezels tegen komt!

advertentie
advertentie