Menno Doeven: ,Dualisme werkt niet’

24 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

Op 1 oktober nam hij afscheid als gemeentesecretaris na 35 jaar in overheidsdienst te hebben gewerkt, waarvan 17 jaar als gemeentesecretaris in verschillende gemeenten. Vijf jaar geleden, bij zijn aantreden in Nijkerk zei hij: ,,Ik ben een echt openbaar bestuursdier. Dat loopt me de oren uit.” In het bedrijfsleven wilde hij niet werken, omdat daar winst maken voorop staat en de mensen daarna pas in beeld komen. Nu begint hij, op zijn 54e, als zelfstandig ondernemer. Samen met twee partners, Martin Overeem, ex-brandweercommandant in Nijkerk en Jaap de Graaf, bevriend accountant. Binnen het bedrijf, dat zij hebben opgericht, de Moveregroep, richt Doeven zich op interimmanagement, bestuursadvisering en training.

NIJKERK - ,,Na vijf jaar in Nijkerk, waar ik het geweldig naar mijn zin had, was het werk voor mij af,” zegt vertrekkend gemeentesecretaris Menno Doeven. ,,Vijf jaar hebben ambtenaren gewerkt aan organisatieverandering, om de dienstverlening aan de burgers te verbeteren. Daar doe het je ten slotte voor. Maar de organisatie staat nu en dat was een ideaal moment om wat anders te gaan doen.” Henk Brinkman

Bewegen

Doeven: ,,Movere is het Latijnse woord voor beweging. Onze doelstelling is om mensen, met hulp van onze kennis, te laten bewegen, een stapje vooruit te laten doen. Als mensen als gevolg van onze adviezen iets gaan doen, waarvan ze dachten het niet te kunnen, en dat ook blijven doen, dan zijn wij tevreden.” De Moveregroep heeft een ethisch kompas. ,,We willen mensen behandelen zoals we zelf willen worden behandeld.” De Moveregroep kan adviseren op het gebied van financiën, veiligheid en organisatieverandering, bestuursadvisering, coaching en training. De partners richten zich vooral op de overheid, omdat daar hun kennis is opgebouwd. ,,Maar er zijn ook commerciële bedrijven die ons bellen en hulp willen bij het benaderen van de overheid. Binnen het bedrijfsleven kennen mensen de procesgang binnen de overhheid niet en begrijpen dat ook niet. Daarbij kunnen we helpen. We hebben natuurlijk een heel groot netwerk aan relaties binnen de overheid.”

De Moveregroep bestaat uit vier bedrijven. Iedere partner is zelfstandig gevestigd, maar daarnaast houden de partners gezamenlijk de poot voor interimmanagement in stand. Doeven: ,,De verwachting was dat interimmanagement op den duur wel van de grond zou komen, maar op dat gebied worden we heel veel benaderd. Dat loopt echt heel hard.” Ook naar personal coaching is veel vraag. ,,Veel mensen willen graag dat een buitenstaander zijn visie geeft. In Nijkerk heb ik een proces van organisatieverandering geleid. Dan zit je er midden in en zie je soms bepaalde risico’s niet meer. Maar interimmanagement moet niet langer dan enkele maanden duren, anders worden mensen afhankelijk van je en dat moet je niet willen.” Als hij de opdrachten die tot nu toe zijn binnengekomen, overziet, constateert hij dat hij ,,alleen maar leuke dingen te doen krijgt. Ik heb nu natuurlijk wel de luxe om nee te kunnen zeggen. We kunnen ook niet alles.” Movere heeft een alliantie met andere bureaus, zodat niet snel een opdracht hoeft te worden geweigerd, maar wordt doorverwezen.

Over zijn persoonlijke drijfveer om zelfstandig te gaan werken, vertelt Doeven, dat er voor hem op zijn leeftijd alleen nog wegen openlagen naar een andere gemeente. ,,Dat betekent toch meer van hetzelfde, wat ik al jaren doe. Dat wil ik niet meer. Maar ik wil ook mijn ervaring, die ik heb opgebouwd, terug te leggen bij de gemeenten. Een collega verweet mij egoïsme, om al die ervaring voor mijzelf te houden. Maar het is wel een stap, hoor. De zekerheid van je salaris geef je op.”

Dualisme werkt niet

Doeven merkt ook dat er veel meer misgaat bij gemeenten. ,,Het dualisme werkt niet. Het is het imiteren van de Tweede Kamer, maar daar babbelen ministers ook met hun fractie. Bovendien, gemeenteraadsleden zijn geen beroepspolitici. Collegeleden worden echter wel steeds professioneler. Er zijn gemeenten waar het ambtenaren verboden is contact te hebben met raadsleden. Maar raadsleden zouden veel meer kennis moeten tanken bij ambtenaren. Het gaat toch om de burgers. Die moeten vertrouwen hebben in de gekozen raad. Als de raad een besluit neemt, zou er niet nog een eindeloze inhoudelijke beroepsprocedure moeten volgen. Ik zie de kwaliteit van het openbaar bestuur in het algemeen afnemen. Raadsleden gaan belangen behartigen van individuele burgers, maar dat is hun rol niet. Raadsleden zijn in verwarring over hun eigen rol.”

Er is dus nog werk genoeg voor het bedrijf van Menno Doeven.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie