Zeer veelkleurige expositie

17 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

Op deze tentoonstelling zijn ook landschappen te zien in diverse uitdrukkingsvormen; met aquarel- en acrylverf of in gemengde techniek. Door de diversiteit aan onderwerpen en composities valt er veel te zien tot en met 21 november. Vrije toegang tijdens openingstijden, Westkadijk 10 te Nijkerk.

Sandifort en Van Maanen in de Havenaer NIJKERK - In de galerieruimte van De Havenaer te Nijkerk exposeren Stieneke Sandifort en Wijnie van Maanen kleurige schilderijen in diverse technieken. Hun grootste inspiratie komt over het algemeen van dichtbij huis; mens en dier, alledaagse zaken of gebeurtenissen en gezegden.

door Anneke Martini

Opvalt

Het eerste dat opvalt bij de tentoonstelling van Stieneke Sandifort en Wijmie van Maanen is het kleurgebruik. Beide exposanten hebben een uitgesproken harmonieus palet. Bovendien schilderen zijn graag op een ruim formaat, waarbij zij kozen voor weldoordachte composities. De gedeelde interesse voor schilderen kwam enige jaren geleden naar voren tijdens een ontmoeting bij een gezamenlijke kennis. Daarna schilderden zij samen in diverse technieken, passend bij het gekozen onderwerp. Vrij snel bleek dat hieraan nog wel iets viel bij te schaven en volgden beiden cursussen onder anderen bij Ida van Solkema (Amersfoort), Pien van den Broek (Hoevelaken) en Sjoerdtje Hak (Wijhe). “Tenslotte gaat het om een goede beheersing van een techniek die je wilt gebruiken om een impressie weer te geven”, aldus de woordvoerster. Wijnie van Maanen kan soms impulsief beginnen aan een schilderij, realistisch en met een goed gevoel voor kleur en vorm. Stieneke Sandifort kan “lange tijd broeden over de compositie van een schilderij in aquarel, acryl of olieverf”. Maar de liefde en emotie waarop het werk tot stand komt, moet blijken als het schilderij af is. Beiden zijn lid van Kunstenaars Collectie Scherpenzeel (KCS), waarvan de leden circa vier keer per jaar per toerbeurt exposeren met een gastexposant. Beide beeldend kunstenaars exposeren nu voor de derde keer gezamenlijk; in het verleden in Barneveld en Amersfoort en nu in Nijkerk. Van Maanen en Sandifort schilderen ook in opdracht. Voorop staat dat de toeschouwers zien welk een voldoening en plezier in het schilderen hen geeft en wat het schilderen met hen doet. De doeken van Wijnie van Maanen hangen hoofdzakelijk op de linkerwand van de galerieruimte, in acryl waarin mens en dier centraal staan. Haar portretten hebben een grote zeggingskracht, het wezen van de uitgebeelde persoon is raak getypeerd (In gedachten, Muziek, Rodin de beeldhouwer en Feest). Maar ook de aard van ons typisch Nederlandse boerderijdier weet Van Maanen te vangen. Opvallend is het donkere, volle palet waarbij de achtergrond en de figuren elkaar versterken. Stieneke Sandifort beeldt een breed scala aan onderwerpen uit, vaak met de nodige humor (De kat z’n viool, Cello-Eva, Mug op het naaktstrand wekken de lachlust op). De fietsjes in het weidse Groningse landschap zorgen voor de speelse noot. Herxen aan de IJssel en Wijhe aan de IJssel zijn van een totaal ander kaliber, typisch Hollandse rivierlandschappen in aquarel stijlvol vastgelegd. Mirage en Arkemheen zijn in een zwaarder palet uitgevoerd waarin de dreigende wolkenlucht in de Nijkerkse polder raak is weergegeven.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie