De gelukkige klas

17 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

NIJKERK/ HOEVELAKEN - Van 19 oktober tot en met 16 november 2007 houden de bibliotheken voor de tweede maal de actie : “Nederland leest”. De bibliotheken willen dan zoveel mogelijk mensen hetzelfde boek laten lezen. Dit boek kunnen leden van de bibliotheken van Nijkerk en Hoevelaken van 14 jaar en ouder vanaf 19 oktober gratis komen ophalen, zolang de voorraad strekt. Wel vraagt de bibliotheek of de leden een bon willen invullen en mee willen doen aan een onderzoek.

Nederland leest draait dit jaar om de roman “De gelukkige klas” van Theo Thijssen. Dit boek verscheen voor het eerst in 1926. Het is geschreven in de vorm van een dagboek van een onderwijzer. Hij geeft les op een lagere school in een Amsterdamse achterstandswijk rond 1900. Hij doet dit met hart en ziel. Hij worstelt met de eisen die de overheid aan het onderwijs stelt. Het geluk van zijn leerlingen vindt hij belangrijker dan datgene wat ze moeten leren.

Aan de hand van dit boek gaan vijftien leeskringen uit Nijkerk en Hoevelaken zich verdiepen in de overeenkomsten van het onderwijs van vroeger en van nu. Zij doen dit samen met vijf Havo- en VWO-klassen van het Corlaercollege.

Op 19 oktober een boekenpakket wordt om 11.00 uur een start-bijeenkomst gehouden bij de bibliotheek van Nijkerk. Deze bijeenkomst begint met de overhandiging van het eerste exemplaar van “De gelukkige klas” aan burgemeester Renkema. Daarna ontvangen de afgevaardigden van de leeskringen een pakket boeken uit handen van vijf leerlingen van het Corlaercollege. Vanaf 14.00 uur kunnen de bibliotheekleden in Nijkerk een exemplaar krijgen. In Hoevelaken is dat vanaf 14.30 uur.

Jongeren maken kans op een opleiding naar keuze ter waarde van € 1500,- als ze tussen 19 oktober en 16 november een vraag over “De gelukkige klas” stellen aan Al@din. Al@din is de digitale vraagbaak van de bibliotheken. Al@din is te bereiken via de website van de bibliotheek: www.bibliotheeknijkerk.nl.

Meer informatie over “Nederland leest” vindt u op www.nederlandleest.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie