De klompenpaden op, de klompenlanen in…

16 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Vanaf vorig jaar december kwamen ze regelmatig bij elkaar, hebben tal van kilometers in de benen zitten en druk overleg gevoerd met omwonenden, maar het resultaat van de werkgroep klompenpaden mag er zijn.

Op zaterdag 13 oktober werden het Appelpad en het Kruishaarderpad op feestelijke wijze geopend door wethouder G.S. de Graaf en gedeputeerde van de provincie Gelderland, Annelies van der Kolk.

door Gerrit Steen

Barbara Hine van de Stichting Landschapsbeheer Gelderland heeft het project samen met haar collega Maike van der Maat gecoördineerd. De deelnemers van de werkgroep zijn Herman van de Biezen, Piet van Beek, Corien Wessel, Klaas van de Belt, Gert Dijkhuizen, Jan Verweij, Jan Grievink, Margreet de Jong en Leendert de Boer. Zij kregen allen uit handen van Arjan Vriend, de directeur van Landschapsbeheer Gelderland, een fraaie attentie uitgereikt. Arjan Vriend: "We hebben vandaag twee klompenpaden geopend. Eén direct ten oosten van Nijkerk (Kruishaarsepad 15 km) en één in omgeving Appel (Appelpad 8 km). In de werkgroep zitten naast een aantal geïnteresseerde bewoners, de gemeente, het Waterschap, vertegenwoordigers van de Vereniging Oud Nijkerk, de buurtvereniging Appel-Driedorp en het IVN. Vooral dankzij de werkgroepleden hebben een flink aantal agrariërs en een aantal landgoedeigenaren hun medewerking toegezegd. Er was hier echt sprake van mensenwerk vanuit je hart!"

Cultuurhistorisch wandelpad

Een klompenpad is een cultuurhistorisch wandelpad. Zoveel mogelijk oude voetpaadjes zoals jaagpaden, kerkenpaden, schoolpaadjes etc. worden opgespeurd en hersteld. Met het zichtbaar maken en herstellen van oude paden wordt een deel van de identiteit van het historische landschap hersteld. De paden lopen door natuurgebieden, landgoederen en dwars door het boerenland. Bij voorkeur door de weilanden en langs akkers zodat de wandelaar ook dit landschap optimaal kan beleven. Waar mogelijk worden kleine landschapselementen langs de route hersteld. De combinatie van natuur en cultuurhistorie is niet alleen interessant voor recreanten maar ook voor de locale bevolking die op deze manier een stukje geschiedenis van haar eigen omgeving ontdekt. Eigenaren die zo vriendelijk zijn om hun grond open te stellen ontvangen ter compensatie hiervoor een vergoeding.

Mooie impuls

Wethouder De Graaf vindt de klompenpaden een mooie impuls voor Nijkerk: "Het project is goed voor zowel het toerisme als voor de inwoners van Nijkerk. We mogen ook echt trots zijn op deze mooie routes. Wat mij betreft komen er nog veel meer van dit soort paden. We zijn nu bezig om in de richting van Putten het volgende klompenpad op te starten." De gedeputeerde van provincie Gelderland, Annelies van der Kolk, viel hem bij: "Cultuurhistorie en recreatie/toerisme gaan goed samen. Er zijn in Gelderland jaarlijks 60 miljoen dagrecreanten en 11 miljoen overnachtingen. Gelderland wil dat al haar regio's bruisen. De klompenpaden laten de uniciteit van dit gebied prachtig zien."

Thermoskan

Barbara Hine: "Verder ontstaan er langs de route vaak leuke initiatieven: er wordt een thermoskan met koffie neergezet en wandelaars kunnen koffie pakken en geld hiervoor in een bakje gooien, boeren vragen vergunning aan voor een paar kampeerplekken etc. Door het vergroten van de toegankelijkheid van het platteland leveren de klompenpaden een stimulans aan de locale economie."

Het startpunt van het Appelpad (lengte 8 km) is bij boerderijcamping en landwinkel De Maanenschijn, Kamersteeg 3a te Appel (Nijkerk). Daar ligt ook de brochure van de route klaar. Het vertrekpunt van het Kruishaarderpad (lengte 15 km) is vanaf het NS Station Nijkerk. Meer informatie over de klompenpaden is te vinden op www.landschapsbeheergelderland.nl en www.klompenpaden.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie