AED van onschatbare waarde

10 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

Voormalig sporthalbeheerder Aart Leistra heeft de cursus jaren geleden gevolgd en gaat nu regelmatig op herhaling. Aart Leistra: ,,EHBO-ers zijn mensen die veel voor elkaar over hebben zonder dat ze zich daar flink voor op de borst kloppen. Een belangrijk onderdeel van de EHBO-cursus is de reanimatie. Andere onderwerpen die aan de orde komen zijn onder meer de vitale lichaamsfuncties zoals ademhaling, bloedsomloop en bewustzijn. Verder stoornissen in vitale functies zoals verstikking en verslikking. Ook uitwendige wonden, bloedingen, shock, brandwonden, botbreuken en ontwrichtingen komen aan de orde, evenals kneuzingen, verstuikingen, oogletsels, vergiftiging, elektriciteitsongevallen en letsels door koude of warmte. De prijs voor de cursus bedraagt € 180,-. Veel bedrijven en instellingen leveren een bijdrage in de kosten en daarnaast een extra vergoeding als je in het bezit bent van het EHBO-diploma.”

Deelnemers EHBO én Reanimatie/AED HOEVELAKEN - Binnenkort gaat de jaarlijkse EHBO cursus in Hoevelaken weer van start waarbij de deelnemers opgeleid worden tot het landelijk erkende diploma EHBO. De cursus wordt gegeven in zalencentrum De Haen in Hoevelaken, tot nu toe hebben zich hiervoor 5 deelnemers aangemeld.

door Gerrit Steen

Reanimatie/AED

Los hiervan geven Teus Jansen en Aart Muit dit najaar speciale trainingen om met de twee AED (Automatische Externe Defibrillators) om te gaan die de EHBO Hoevelaken onlangs heeft aangeschaft. Teus Jansen legt uit: “Elke week worden 300 Nederlanders buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Op dit moment overleeft slechts vijf tot tien procent van de slachtoffers. Dat zijn schrikbarende cijfers. Onderzoek heeft laten zien dat de factor tijd allesbepalend is. Vinden reanimatie (hartmassage en mond-op-mondbeademing) en defibrillatie plaats in de eerste zes minuten na een hartstilstand, dan kan de overlevingskans oplopen naar 50 tot 70 procent. De hulpverlening komt vaak te laat, ambulances zijn niet op tijd. Sinds de komst van de AED is er veel veranderd. In de jaren ’90 was het gebruik hiervan nog voorbehouden aan artsen en medisch geschoolde verpleegkundigen. Sinds 2002 mogen ook niet-medisch geschoolden defibrilleren, mits zij een AED gebruiken.”

Certificaat

,,Iedereen kan en mag een AED gebruiken. Onze korte training van twee avonden helpt om in noodgevallen snel en doeltreffend te handelen en ook de noodzakelijke hartmassage en beademing toe te passen. Het is belangrijk om in Hoevelaken mensen enthousiast hiervoor te maken, er worden levens mee gered. De mensen hoeven geen examen te doen, maar krijgen wel een certificaat. In Veenendaal worden er met steun van de gemeente 30 AED’s uitgezet, het zou mooi zijn als de politiek ook in Hoevelaken een dergelijk initiatief zou tonen. De start is bij voldoende deelname dit najaar. Aanmelden voor de cursus EHBO kan bij Peter van Duivendijk, tel. 033-2580184.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie