Racetalent laat concurrentie achter zich

10 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

De laatste race werd zaterdag 6 oktober verreden op de baan KCNN te Vledderveen bij Stadskanaal, waar hij na afloop als de Nederlandse kampioen gehuldigd werd. De Junioren B klasse is de klasse voor deelnemers van 10 tot 14 jaar. Scott is 11 jaar en doet voor het tweede jaar in deze klasse mee. Vorig jaar was hij de jongste en werd hij al direct tweede in het eindklassement. Hij wordt eind dit jaar 12, maar hij wil aankomend seizoen toch al graag bij de senioren (vanaf 14 jaar) rijden. Scott: “Dat is voor mij veel leuker omdat het niveau dan hoger is en ik meer tegenstand ondervind.” Maar hiervoor moet hij wel dispensatie aanvragen, omdat hij nog geen 14 jaar is.

NIJKERKERVEEN - Niet alleen Jerry van de Bunt (15) uit Nijkerkerveen is Nederlands kampioen op de motor geworden (in de 125 cc Juniorcup), ook Scott Deroue (11) weet wat motorracen is. Met nog twee wedstrijden te gaan was hij al zeker van het Nederlands Kampioenschap Minibike in de Junioren B klasse. Vorige week zondag werd het kampioenschap al feestelijk gevierd. Waar een kleine gemeenschap al niet groot in kan zijn!

Blata 40 cc

Scott is met de racerij begonnen op zijn 7e jaar en is dit jaar derhalve aan zijn 5e seizoen bezig. Op dit moment rijdt hij rond op de Minibike Blata 40 cc, waarvan de topsnelheid ongeveer 80 km bedraagt. Dit zijn luchtgekoelde motoren, in de hogere klasse zijn de motoren watergekoeld. Het onderhoud wordt gedaan door zijn vader Bert Deroue, die ook dealer is van deze motoren uit Tsjechië. In een professioneel ingericht Motorhome worden de motoren voor en na de wedstrijden vakkundig nagekeken en afgesteld.

Voor het Nederlands Kampioenschap Minibike worden in totaal 9 wedstrijden gereden, twee manches per dag. Voor de zomer heeft Scott alle wedstrijden gewonnen, na de zomer twee keer een tweede plaats zodat hij zijn concurrenten ver voor gebleven is. Naast de NK reed hij ook mee met de EK, zo is hij onder meer in Brno (Tsjechië), in Francourchamps (België) en in Castel Raimondo (Italië) geweest. Het hele gezin is overigens motorminded. Want ook zijn zus, Stepanie Deroue (15 jaar), is succesvol met de Minibike. Zij rijdt met de Modified Klasse mee, zeg maar de opgevoerde 40 cc klasse, en eindigde dit jaar bij de Nederlandse Kampioenschappen als zesde.

Pocketbikes

De Minibikes of pocketbikes zijn motorfietjes waarop volwassenen nog net kunnen zitten. Ze zijn een meter lang en een halve meter hoog, zien er grappig uit en lopen tot zo’n 100 km per uur. Er wordt in heel Europa door jong en oud mee geracet. Het is niet alleen een veilige en betaalbare vorm van motorsport, het vormt ook een uitstekende basis voor jonge motorsporters met hoge ambities. Voorbeelden zijn o.a. Valentino Rossi en Mattia Pasini. Het racen met pocketbikes is relatief veilig, dit is te danken aan de geringe zithoogte en de verantwoorde sneldheid. Pocketbikes zijn racemotorfietsen en worden dus niet toegelaten op de openbare weg. De snelheden variëren, afhankelijk van de baan en de klasse van 60 tot 100 km per uur.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie