Herstel Heerlijkheid vordert

10 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

,,Voor de mensen die graag een wandeling door dit deel van de Gelderse Vallei willen maken hebben we in juni van dit jaar een informatiecentrum geopend dat als startpunt voor diverse wandelingen over het landgoed dient. De structuur van de wandelpaden is nog niet af, want we zijn nog bezig gronden aan te kopen,” vertelt Bakker. “In het werk dat we nu doen worden een paar ontbrekende schakels gemaakt.

Maar wegen zijn blubberig en glad HOEVELAKEN – Wie ‘binnendoor’ rijdt van Hoevelaken naar Leusden zal het niet zijn ontgaan. Veel blubber op de weg, stukken kapot gereden berm en overlast van zandwagens en brede tractoren. De werkzaamheden om het herstel van de historische Heerlijkheid Stoutenburg mogelijk te maken vragen om enig begrip van de weggebruikers. Het Utrechts Landschap is hier bezig om een landgoed van 100 hectare te herstellen. Het gaat om natuur, cultuurhistorie en recreatie. Chris Bakker, medewerker Planvorming van de Stichting Het Utrechts Landschap legt uit wat de bedoeling is en wanneer de overlast ten einde is.

door Peter Kerklingh

Voor de natuur willen we bloemrijke graslanden langs de beken herstellen. Daarvoor is het nodig om de toplaag die verzadigd is met mest af te voeren. In die zeer mestrijke grond groeien namelijk geen bijzondere planten. In zeer dichte, snelgroeiende graslanden krijgen orchideeën, koekoeksbloemen en andere planten geen kans. Die doen het beter in een meer open grasland met minder mest, zoals van oudsher langs de beken in de Gelderse Vallei voorkomt. De mestrijke toplaag gaat naar boeren in de omgeving die graslanden hebben op zeer natte plakken in het landschap. Waar de toplaag weg is kunnen we bloemrijk hooiland verwachten. De boeren die grond bij ons afnemen willen hun terrein iets ophogen met de grond die bij ons vrijkomt.”

Natte zomer spelbreker

Over de ongemakken die dagelijks vooral fietsers en in iets mindere mate automobilisten ondervinden zegt de beleidsmedewerker: “Nu hebben wij pech gehad met het weer deze zomer. Er is geen droge periode geweest, wat eigenlijk het beste is om grond te verplaatsen. Begin vorige week was droog weer voorspeld. In plaats daarvan kwam het met bakken uit de hemel. Het gevolg is dat de wegen waar je grond over transporteert heel modderig worden en dat je meteen een spoor in de berm krijgt als een kar met grond opzij gaat voor een tegenligger. Daar hebben mensen ons over gebeld. We hebben ook een gesprek gehad met de gemeente Leusden, want het werk vindt plaats op hun grondgebied en niet dat van Hoevelaken of Amersfoort. We hebben afgesproken dat we even stoppen met het werk. Oorspronkelijk zouden we drie dagen (van woensdag tot en met vrijdag) over de Emelaarse weg rijden, maar dat gaat nu iets langer duren, afhankelijk van het weer.”

Het Utrechts Landschap betreurt het ongemak. Bakker: “Natuurlijk vinden we het zelf ook vervelend dat het zo modderig is geworden. We sturen dan ook regelmatig een watertank en een veegwagen over de weg om de weg schoon te maken. De Emelaarseweg is inderdaad viezer geworden dan verwacht. We maken de weg natuurlijk weer schoon en herstellen de sporen in de berm.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie