Celstraf geëist voor poging tot doodslag

10 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

ARNHEM/NIJKERK – Onvoorwaardelijke gevangenisstraf van drie jaar met aftrek van het voorarrest eiste de officier van justitie woensdag bij de rechtbank in Arnhem tegen een 35-jarige man uit Nijkerk, die in de nacht van 13 op 14 juni geprobeerd zou hebben een andere man opzettelijk van het leven te beroven. Toen de rechter de verdachte vroeg of hij deze eis had begrepen, kon hij alleen ‘Ja’ met een hese stem uitbrengen.

Het OM verwijt de 35-jarige man dat hij in een café in Nijkerk ruzie met een donkere man zou hebben gehad en in zijn gezicht zou hebben geslagen. Feit is dat het slachtoffer ernstig hersenletsel opliep zodat hij dezelfde nacht nog met spoed in Utrechts ziekenhuis geopereerd moest worden. “Inmiddels is hij redelijk hersteld”, aldus de officier van justitie.

Meerdere getuigen verklaarden dat de Nijkerker, nadat het slachtoffer ‘knock-out’ was, de jongeman ‘als een lamme etalagepop’ zou hebben opgepakt en naar buiten zou hebben gebracht om hem daar ‘neer te kwakken’. Als druppel op de gloeiende plaat, zou de Nijkerker nog iets geroepen hebben als: “Ik wou dat de zwarte aap dood was.”

Volgens de Nijkerker, die al tien jaar in de beveiliging werkt maar de avond als privé-persoon in het café zat, zijn de aantuigingen tegen hem niet waar. “Ik zat in de bar en was aan het praten, toen het slachtoffer binnenkwam en mij bier aanbood”, vertelde hij voor de rechtbank. “Toen ik geen bier van hem aanpakte, maakte hij mij uit voor racist en mengde zich in het gesprek tussen mij en mijn vriend.” De verdachte zei hierop pissig te zijn geworden en meerder malen te hebben gewaarschuwd. Toen het slachtoffer een beweging met zijn hand maakte, zou de beveiliger hem naar eigen zeggen een duw hebben gegeven. Hierop viel de donkere man tegen de biljarttafel en raakte bewusteloos, verklaarde de Nijkerker tegenover de rechtbank. “Dat ik hem naar buiten sleurde, gebeurde in een automatisme. Ik heb hem zachtjes neergelegd, rende weer naar binnen, riep dat iemand 112 moest bellen en ben dan verward naar huis gegaan.” De verdachte heeft zich de volgende dag zelf bij de politie aangegeven.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie