Eindelijk een akkoord over Oosterpoort

26 september 2007 om 00:00 Nieuws

In januari 2007 meldde wethouder Renger Walet, dat er op hoofdlijnen een overeenkomst was gesloten. De definitieve uitwerking heeft nog negen maanden op zich laten wachten en werd gisteren gepresenteerd in De Salentein. Zowel Walet als Aprisco-directeur Harold Beugelink keken terug op een lang proces, waarin zij ,,menig robbertje met elkaar hebben gevochten.”

Eierhal hersteld, Molen verdwijnt NIJKERK - Na een lange incubatietijd, zoals burgemeester Renkema het noemde, hebben de gemeente Nijkerk en projectontwikkelaar Aprisco overeenstemming bereikt over een definitief akkoord voor de ontwikkeling van de oostelijke toegang tot het centrum van Nijkerk, het Molenplein. Het plan voorziet in de bouw van 94 woningen, een supermarkt en een ondergrondse parkeergarage. De Eierhal, het oude politiebureau en de pakhuizen zullen worden gerestaureerd. De Molenstomp verdwijnt definitief en krijgt een gedenkplaat.

door Henk Brinkman

In de overeenkomst is geregeld dat de gemeente zorgt voor overdracht van grond en het bouwrijp maken daarvan. De kosten zijn voor de gemeente, evenals de kosten van inrichting van de openbare ruimte, straten en wegen. Er is door de provincie een ISV-subsidie toegezegd van € 580.000. De totale gemeentelijke bijdrage wordt geschat op netto € 525.000. Aprisco zal voor eigen rekening en risico het bouwprogramma en de parkeergarage ontwikkelen en realiseren. Het college verplicht zich ook om een stedenbouwkundig plan aan de gemeenteraad voor te leggen ter goedkeuring en ook om een nieuw bestemmingsplan voor het gebied te maken.

In het gebied komen 94 woningen. Twintig sociale huurappartementen, 56 koopappartementen in drie prijsklassen (goedkoop, middelduur en duur) en 18 koopwoningen in de vrije sector. Daarnaast komt een winkelgebied met een grote supermarkt aan de zijde van de Oranjelaan. Het is nog niet bekend welke supermarkt zich daar zal vestigen. Onder het Molenplein komt een ondergrondse parkeergarage met 300 parkeerplaatsen, bestemd voor bewoners, maar ook voor bezoekers. De in- en uitgang komt aan de Vetkamp bij de rotonde.

De Eierhal en de Marechaussekazerne worden gerestaureerd. In de Marechausseekazerne komen woningen, in de Eierhal komen winkels en horeca. De historische pandjes aan het Molenplein zullen voor de bouw van de parkeergarage tijdelijk worden afgebroken, maar worden op dezelfde plaats terug gebouwd, met dezelfde gevel, maten en dakconstructie. Architectenbureau Kentie heeft ervaring opgedaan met het Noord-Zuid Hollands Koffiehuis tegenover het Centraal Station in Amsterdam. De molenromp keert in de plannen niet terug. Het bestemmingsplan wordt begin 2008 ter inzage gelegd.

u Zie pag.16, www.stadnijkerk.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie