Plan Oosterpoort krijgt steun

26 september 2007 om 00:00 Nieuws

Verzorgingstehuis Sint Jozef is sterk verouderd en voldoet niet meer aan de eisen die aan een verzorgingstehuis worden gesteld. Datzelfde geldt voor basisschool Het Baken. De gebouwen zijn aangekocht door woningcorporatie Portaal Eemland, dat daarbij de verplichting op zich nam tot nieuwbouw te komen. Begin 2002 zijn de eerste plannen gepresenteerd. Daarna werd stedenbouwkundig advies gevraagd. Daaruit vloeiden de randvoorwaarden voort dat de RK Kerk en het zusterhuis op de hoek van de Holkerstraat (in 2005 tot gemeentelijk monument bestempeld) vrij moesten komen ten opzichte van de nieuwbouw, dat de bouwmassa’s moesten passen in de omgeving en dat er een goede begeleiding van de Torenstraat moest komen. Ook zou er een parkeergarage moeten komen om de parkeerdruk te verminderen. Dat waren ook punten die door de omwonenden in 2004 zijn aangegeven.

Nieuwbouw St. Jozef omstreden NIJKERK - Binnen een tijdsspanne van enkele weken zijn plannen aangekondigd voor een grondige aanpak van verschillende plekken aan de randen van de Nijkerkse binnenstad. Twee weken geleden nam het college van B&W het besluit om de procedure voor de nieuwbouw van verzorgingstehuis St. Jozef en basisschool Het Baken te starten. Gisteren werd bekendgemaakt dat een definitief akkoord is gesloten met projectontwikkelaar Aprisco over de restauratie van het Molenplein. In beide gevallen zou volgens verantwoordelijk wethouder Renger Walet de schop binnen twee jaar in de grond moeten worden gezet. Maar daar houden de overeenkomsten op. Waar de plannen voor de Oosterpoort na een lange maatschappelijke discussie tot een zekere consensus hebben geleid, leveren de plannen voor de nieuwbouw van Sint Jozef en Het Baken alleen nog maar kritiek op. Een overzicht van de stand van zaken.

door Henk Brinkman

Renger Walet is er heilig van overtuigd. Of hij kan goed acteren. ,,Ik ben ervan overtuigd dat steeds meer mensen, als zij de plannen goed in zich opnemen, dit plan zullen omhelzen en het prachtig gaan vinden.” Maar wie zijn oor te luisteren legt bij bewoners van de Groenestraat, de Venestraat en de Huserstraat of bij vertegenwoordigers van Stichting Stadsgezicht Nijkerk of Stichting Oud Nijkerk krijgt een heel ander gevoel. Het probleem lijkt dat Walet de kritische geluiden wegfiltert en alleen de positieve kanten wil belichten.

Een latere versie van het plan is aangepast op aandringen van het college. Daardoor verdween een derde bouwlaag in het appartementencomplex aan de Groenestraat. Daarom is er volgens Walet geen sprake van hoogbouw, waartegen de omwonenden protesteren.

Ook bestrijdt Walet de visie dat er sprake is van een grote klomp beton. ,,Er is in het plan veel aandacht voor detaillering. Daar is veel zorg aan besteed. Het past uitstekend in de omgeving. Het vormt een geheel met de appartementen van de Venepoort.”

Volgens Walet is Portaal heel ver gegaan. Ook financieel. Op de vraag wat Portaal doet als het plan door de gemeenteraad of in latere procedures wordt weggestemd, komt geen duidelijk antwoord. Walet wijst alleen op de verplichting die Portaal heeft om tot nieuwbouw van Sint Jozef te komen. Bovendien verwacht hij niet dat het plan wordt weggestemd. ,,De welstandscommissie heeft voorlopig een positief advies gegeven. En ook de Monumentencommissie ziet dat als een goede invulling en ziet de definitieve plannen met belangstelling tegemoet.”

Eerst wordt nu het voorontwerp-bestemmingsplan ter inzage gelegd. Daarop kunnen belanghebbenden - ,,omwonenden, bewoners van Sint Jozef, ouders van basisschoolleerlingen en alle mensen die trots zijn op het centrum van Nijkerk”- hun zienswijzen indienen. Vervolgens wordt een bestemmingsplan in procedure gebracht, waarop opniew inspraak mogelijk is en dat door de gemeenteraad moet worden vastgesteld.

,,Het is een gotspe als je durft te beweren dat dit plan past in de korrelstructuur van de historische binnenstad,” stelt Nico Poorter van Stichting Stadsgezicht Nijkerk. ,,En dat in het oudste stukje Nijkerk. De meest historische plek. Bij de katholieke enclave, waar kardinaal Alfrink zo trots op was.” Jan Cozijnsen, voorzitter van Stichting Oud Nijkerk is al even stellig in zijn oordeel: ,,Met dit plan toon je aan lak te hebben aan de gevoelens van veel Nijkerkers.”

Beiden vrezen het ergste voor de projecten die nog gaan komen in de binnenstad. Poorter: ,,Als nu de Venepoort als referentie wordt genomen, wordt dit massieve gebouw straks referentie voor de plannen op het terrein van garage Van der Kraats, supermarkt Super de Boer en de Havenkom. En na de afbraak van Hulkestein riep iedereen dat zoiets nooit meer mocht gebeuren.” Cozijnsen: ,,Met deze wethouder zijn kennelijk geen afspraken te maken.”

Nico Poorter vraagt zich verbijsterd af of de wethouder dan geen lessen heeft geleerd uit de discussie over het Molenplein. ,,Er is kennelijk niets opgestoken van de discussies van de afgelopen tien jaar. Terwijl daaruit toch een prachtig plan voor het Molenplein is geboren. Dat gaf vertrouwen voor de toekomst. Er is met de bevolking gesproken en er is een goed plan ontstaan. Dat geldt ook voor het Plein, waarvoor indertijd nog een prijsvraag is uitgeschreven. Dat is nu de huiskamer van Nijkerk geworden. Dit plan is niet van de bevolking, maar van Walet. In historische steden als Zutphen, Deventer of Nijmegen zou dit absoluut niet kunnen.”

Cozijnsen wijst erop dat de doorbraak van de Torenstraat 40 jaar geleden een enorme wond in de binnenstad heeft geslagen. Met een goed plan zou er iets aan dat gapende gat kunnen worden gedaan om de eenheid tussen het centrum en het gebied tussen de Groenestraat en de Brink weer te herstellen.”

Beiden vragen zich af wie hier het laatste woord heeft. Poorter: ,,Het geld? Dat mag niet gebeuren. Er moet een visie komen op de totale binnenstad. Daarvoor moet een platform komen dat een visie gaat formuleren. Dan kunnen bouwplannen daaraan worden getoetst. We hebben al contacten gehad met vier raadsfracties, die dat idee ondersteunen.Het zou heel erg zijn als in 2014 tijdens de viering van 600 jaar stadsrechten van Nijkerk de opening van dit getekende gebouw zou plaatsvinden.”

De gisteren gepresenteerde plannen voor het gebied rond het Molenplein kunnen rekenen op instemming van Stichting Stadsgezicht Nijkerk en Stichting Oud Nijkerk. Nico Poorter: ,,Natuurlijk is het heel jammer dat de molenstomp, het eerste gemeentelijke monument in dat gebied, verdwijnt, maar daar krijgt Nijkerk veel voor terug.”

Volgens Poorter zouden de plannen voor de Oosterpoort het ijkpunt voor verdere ontwikkelingen in de historische binnenstad moeten vormen. In de gepresenteerde plannen wordt volgens beide woordvoerders aansluiting gezocht bij de korrelstructuur van het centrum van Nijkerk.

Poorter: ,,Er is jaren gesproken met alle partijen en er is veel geleerd. Dat schept ook een band.”

In de schetsen van architectenbureau Kentie wordt volgens vertegenwoordiger Samson ,,aansluiting gezocht bij de beeldtaal van 1900. Met de bakstenen, de zadeldaken, de vertikale vensters, het gedifferentieerde karakter. We zullen wel in de detaillering een aangescherpte vertaling geven. Ook bij de woningen tussen het Molenplein en het Van Reenenpark willen we dat doen. Het Van Reenenpark is uniek.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie