Tien jaar G-gymlessen gevierd met feest

19 september 2007 om 00:00 Nieuws

Via open lessen groeide dat aantal uit naar 16 kinderen. ,,Dat is ook het maximaal haalbare”, zegt Nelleke. ,,En zonder mijn trouwe assistentes had ik de klus ook niet kunnen klaren”, voegt ze nog toe. Elke les zijn er 6 assistentes, waaronder Gerjanne…Gerjanne is zelf ook verstandelijk gehandicapt, maar helpt mee door handjes te geven als het spannend wordt en ook gaat ze al met de kinderen de kleedkamer in als het einde lestijd is. ,,Een fantastische hulp”, zegt Nelleke.

HOEVELAKEN - Op het midgetgolf terrein van Sporthal De Slag tref ik Nelleke Withaar de Jong. Zij geniet met volle teugen van de festiviteiten rond het 10-jarig bestaan van de G-Gym. 10 jaar geleden startte ze met 1 kind, naar aanleiding van het verzoek van een moeder om haar kind te laten gymen.

Chantal Kievits tref ik aan bij een midgetgolfbaan, waar ze twee kinderen begeleidt. Zij heeft 9,5 jaar Nelleke geassisteerd, maar kon door haar verhuizing niet meer meehelpen. ,,Ik kwam elke week, en als Nelleke niet kon of ziek was, verving ik haar lessen. Jammer dat ik nu zover weg woon, maar vanavond geniet ik weer volop!”

De kinderen met een beperking oefenen door middel van de lessen vooral hun grove en fijne motoriek, en ook hun hand/oog oriëntatie gaat ontzettend vooruit. Vooral oefenen met zacht materiaal heeft de voorkeur. Kijk naar Julia, die echt met sprongen vooruit is gegaan. Nelleke hanteert in haar lessen strikte regels en is een groot voorstander van structuur. ,,Daar zijn de kinderen echt bij gebaat. Dat vinden ze fijn.”

De feestelijke avond kreeg Nelleke van de ouders een cadeau: ze mag materiaal uitkiezen voor haar lessen! ,,Ik ben daar zo blij mee”, geniet ze zichtbaar.

Ervaringen

Tijd om ook eens aan een paar kinderen te vragen wat ze zo leuk vinden aan hun G-Gym-lessen. Jan-Jaap, groot fan van Feijenoord: ,,ik had hoogtevrees, maar nu durf ik al heel hoog in de klimwand!” Robert, wat vind jij nou het leukst? ,,Het leukste is om te genieten”, zegt hij vrolijk. Ook hij heeft een Feijenoord-hangertje aan een ketting hangen. Nelleke plaagt ze wel eens door te roepen dat Ajax kampioen is! Daniël vindt vooral de tumblingbaan het einde. Ook Atte vindt de tumblingbaan fantastisch. ,,Maar”, voegt hij toe, ,,eigenlijk vind ik alles leuk!

advertentie
advertentie