Protest tegen hoogbouw

5 september 2007 om 00:00 Nieuws

Maandag ontvouwden bewoners van de Groenestraat en de Huserstraat spandoeken, waarmee zij duidelijk willen maken niet tegen nieuwbouw voor verzorgingstehuis Sint Jozef en basisschool het Baken te zijn. Zij keren zich tegen de hoogbouw, waarin het plan voorziet. Bovendien vrezen zij problemen met verkeersdrukte en het parkeren rondom hun woningen.

Gesprek Portaal met omwonenden NIJKERK - Volgens wethouder Renger Walet was het nieuwbouwplan voor verzorgingstehuis Sint Jozef en basisschool Het Baken te complex voor een interactief proces waarbij omwonenden zouden worden betrokken. De bewoners van de Groenestraat en de Huserstraat trekken echter alsnog ten strijde tegen de voorgenomen hoogbouw.

door Henk Brinkman

Verzet

Voorlopig kunnen de plannen van de niet-Nijkerkse woningcorporatie Portaal om zowel Sint Jozef als basisschool het Baken van nieuwe huisvesting te voorzien, rekenen op forse tegenstand. Omwonenden uit de Groenestraat en de Huserstraat zijn tot dusver nauwelijks in de planvorming betrokken en verzetten zich hevig tegen de aantasting van hun leefklimaat door de hoogbouw.

Eerder al heeft Stichting Stadsgezicht Nijkerk diepe teleurstelling over de plannen uitgesproken. In de plannen is het complex Veenepoort als uitgangspunt gekozen. Stadsgezicht vreest daardoor een verdere aantasting van het kleinschalige karakter van de Nijkerkse binnenstad.

Het college heeft inmiddels antwoord gegeven op vragen van Aart Klompenhouwer van Partij Nijkerk. Het college vond het plan te complex om in samenspraak met omwonenden plannen te maken. Volgens het college waren er teveel belangen in het spel. De plannen worden wel in een gewone bestemmingsplanprocedure ter visie gelegd, waardoor belanghebbenden gelegenheid hebben voor inspraak. De gemeenteraad heeft in een dergelijke procedure het laatste woord.

Gesprek

Afgelopen maandag werd een delegatie van de buurtbewoners ontvangen door vertegenwoordigers van Portaal en Laak en Eemhoven (bestuur van Sint Jozef). In dat gesprek wordt de bewoners duidelijk dat er wel is geluisterd naar de wensen van de basisschool en de wensen van Sint Jozef. ,,Wij hebben echter niet de indruk gekregen dat er naar ons is geluisterd,” aldus één van de omwonenden.”

Ook werd hen duidelijk dat de financiële haalbaarheid van de plannen onder druk staat. Er moeten appartementen komen van 60 tot 70 m2. Maar dat gaat wel ten koste van de leefbaarheid.” Ook werd de omwonenden duidelijk dat Portaal wel eerder informatie had willen geven, maar dat de gemeente en Laak en Eemhoven eerst een compleet plan wilden hebben, alvorens naar buiten te treden. ,,Wij kunnen het plan wel van tafel krijgen, want als er geen appartementen mogen worden gebouwd, gaan de plannen niet door, werd ons verteld.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie