Decennium wandelen met St. Jozef

29 augustus 2007 om 00:00 Nieuws

Op een donderdagmiddag loop ik mee met de wandelclub. Omdat ik vermoed dat het niet om een ommetje gaat, trek ik uit voorzorg makkelijk zittende schoenen aan en dat is maar goed ook. We gaan namelijk op pad voor een wandeling van 1,5 uur. Vanmiddag gaan er maar vier bewoners mee. Niet omdat er geen animo voor is, integendeel zelfs, maar omdat dat afhangt van het aantal beschikbare vrijwilligers. Een aantal van hen is nog met vakantie. Normaal gesproken zijn er circa acht vrijwilligers aanwezig. Vrijwilligster Ria Visscher jubileert ook, zij is tien jaar bij de wandelclub.

NIJKERK – De wandelclub van zorgcentrum St. Jozef bestaat 10 jaar. De wandelclub is destijds opgericht door, de inmiddels overleden bewoner, Piet Roodbeen die de routes altijd uitstippelde. Twee middagen per week gaat een groep vrijwilligers met bewoners wandelen. Ter gelegenheid van het jubileum werd er een puzzeltocht uitgezet, waaraan 55 bewoners meededen.

door Belinda van der Horst

Ontdek je plekje

De bewoners mogen bij toerbeurt mee. Zij gaan in rolstoelen mee, ongeacht of ze hier afhankelijk van zijn. De wandelingen zijn voor hen te ver om te lopen. Net als we willen vertrekken begint het te motregenen. Maar even later breekt de zon door en wordt het warm. De vrijwilligers besluiten richting Paasbos te lopen. Via allerlei paadjes komen we bij een prachtig locatie uit, een door de wijk slingerende vijver met heel veel eenden. Daar houden we even pauze. De vrijwilligers hebben flessen water, bekertjes en een trommeltje met snoepjes meegenomen. Daarna gaan we weer verder via allerlei mooie paadjes. De bewoners genieten van de wandeling. Meestal stippelen de vrijwilligers de routes uit, maar de bewoners mogen ook aangeven wat ze leuk vinden. Zoals een kijkje nemen bij hun voormalige woning. Ook wandelt men wel eens naar de nieuwbouwwijken of wordt een activiteit in de stad bezocht. In het najaar wordt er steevast een bezoek gebracht aan de kerstshow bij Intratuin. Soms krijgt het gezelschap van St. Jozef onderweg spontane reacties en worden ze zomaar uitgenodigd om bij iemand in de tuin iets te komen drinken.

Ontoegankelijk

De vrijwilligers gaan erg behendig met de rolstoelen om. Ze komen nogal eens voor belemmeringen te staan. Omdat ze de stoepen hobbelig vinden lopen ze liever op de weg. Een hobbelige stoep is voor de bewoners geen pretje en voor de vrijwilliger moeilijk lopen. Een ander obstakel vormt de toegankelijk naar het monument in het Van Rheenenpark. Dat is moeilijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Na de dodenherdenking op 4 mei gaat de wandelclub altijd naar het monument. Juist onder de bewoners is daar veel behoefte aan. Het toegankelijkheidsprobleem naar het monument is aangekaart bij de gemeente, maar men heeft nog geen reactie gehad. Om 15.30 uur zijn we weer terug bij St. Jozef en staat de koffie en thee voor ons klaar.

u Nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom bij de wandelclub. De wandelingen vinden plaats op dinsdag- en donderdagmiddag. Informatie: Annemieke van Hal, tel. : 247666.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie