Spectaculaire opening kunstmarkt

22 augustus 2007 om 00:00 Nieuws

De opening wordt om 11.00 uur met een verrassende handeling verricht door burgemeester Renkema. Deze vindt plaats bij het VVV-gebouw, in de buurt van het beeld van de koeien op de ‘kop’ van de gracht. De kunstmarkt is vrijblijvend te bezoeken van 11.00 tot 17.00 uur. Deze kunstmarkt is niet meer weg te denken in Nijkerk en omgeving. Zowel plaatselijke kunstenaars als die uit het gehele land zijn vertegenwoordigd met hun technieken. Bijzonder is dit jaar de demonstratie Afrikaans brons gieten, een specifieke happening met open vuur. Arrie Huygen: ”In Afrika kwam ik bij een gezin dat bezig was met een primitieve manier van brons gieten. Zij maakten mallen van een mengsel van paardenmest en rivierklei. Henk Pothoven, oud-cursist van me, heeft paarden en zo kwamen wij op het idee eens te gaan experimenteren met dit materiaal”. Dit mondde uit tot het idee deze techniek tijdens de kunstmarkt aan het publiek te tonen. Het is de eerste, unieke demonstratie in Nederland, vertellen bovenstaande organisatoren met trots. Alles met toestemming en onder supervisie van de brandweer.

Burgemeester Renkema verricht opening NIJKERK - Zaterdag 25 augustus is het weer zover! Voor de vijftiende keer is er op het Plein een grote kunstmanifestatie met rond de vijftig deelnemers, waaronder een aantal ‘nieuwe’. Liefhebbers van kunst kunnen er hun hart ophalen aan de vele uitingsvormen zoals keramiek, schilderijen, beeldhouwwerken, sieraden, glaskunst, mozaiek, portretten, zijdebeschilderingen en houten sculpturen. Tevens is er een demonstratie Afrikaans brons gieten door de Nijkerkse beeldend kunstenaars Arrie Huygen, Jan Nobel, Henk Pothoven en Jaap Venema.

Grondleggers voor de traditionele kunstmarkt zijn Jaap Venema en Jan Nobel. De kunstzinnige samenwerking is ontstaan nadat Jaap bij Jan voor iemand lessen overnam in tekenen en schilderen.

Grondleggers

“Tot 1993 was er geen enkele kunstmanifestatie in Nijkerk, behalve de exposities op de zolder van het oude stadhuis. Onder het motto ‘komen de mensen niet naar de kunst toe, dan brengen wij de kunst naar de mensen’ werd die eerste markt een groot succes. Om de kwaliteit te waarborgen en een aantrekkelijk niveau te handhaven voor het publiek moet eerst werk worden bekeken. In de loop der jaren hebben wij leuke initiatieven bedacht en uitgevoerd. Onder andere de vlaggenkunst van leerlingen van de basisscholen”. Later kwam Arrie Huygen het duo versterken. Zijn oud-leerling Henk Pothoven, die inmiddels zijn eigen atelier (Klein Beekhoven aan de Holkerstraat te Nijkerk) heeft, geeft samen met hem de spectaculaire demonstratie in Afrikaans brons gieten. Het enthousiaste groepje Nijkerkse beeldend kunstenaars wil de inwoners van hun stad stimuleren zich ook te vormen in kunstuitingen. “Lekker schilderen en/of beeldhouwen en dan trots een beeldje of schilderij mee naar huis te nemen. Wij willen kunst uitdragen en overbrengen. De burgemeester stemde meteen toe om de opening te verrichten. Overigens werd ook de eerste kunstmarkt geopend door de burgemeester”. Deze kunstmanifestatie heeft een educatief karakter door het publiek erbij te betrekken.

Andere lokale deelnemers zijn: Bombeek, Arnold, van den Dok, Grootewal, Kooy en Schut.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie