Toekomst visbotenhaven onzeker

15 augustus 2007 om 00:00 Nieuws

,,HOG huurt al ruim 30 jaar de zogenaamde kleine (vis)botenhaven van de gemeente Nijkerk. Die heeft geconstateerd dat de huur die wij daarvoor betalen de kosten niet dekt. Als gevolg daarvan zou de huur ongeveer verdubbeld moeten worden, hetgeen betekent dat ook de huurprijs voor een ligplaats verdubbelt.” HOG verschilt met de gemeente van mening over de wijze waarop de kosten berekend worden. ,,De gemeente rekent de kade mee, de afschrijving ervan. Daar kun je van mening over verschillen, of je nu de haven huurt of de oever. We betalen nu ongeveer € 5.000,- per jaar, daar komt nog eens ruim € 5.000,- bij. In dat geval zal het nieuwe bedrag per ligplaats € 200,- worden plus € 30,- aan parkeerkosten per jaar. Dat is ver boven de prijzen elders in de regio.”

Hengelsporters moeten dubbele huur betalen NIJKERK – De kleine visbotenhaven in Nijkerk dreigt te verdwijnen. Voorzitter Dirk Wever van de Hengelsportvereniging Hoop Op Geluk (HOG) is bang dat deze mooie, laagdrempelige faciliteit waar veel mensen plezier van hebben verloren gaat. Dirk Wever: ,,Kennelijk is deze vorm van recreatie alleen voor wie het kan betalen.”

door Gerrit Steen

Het gaat om zo’n 80 ligplaatsen. ,,De ligplaatsen in deze kleine (vis)botenhaven worden vooral benut door senioren. De verhoging van het liggeld is zodanig dat dit voor velen mogelijk betekent dat zij om puur financiële reden ermee moeten stoppen; en dus moeten stoppen met hun hobby, namelijk het vissen vanuit een bootje op de Randmeren. Als er te veel mensen moeten stoppen dan ontstaat mogelijk een prijsspiraal die het einde van deze botenhaven betekent. Het verdwijnen van deze botenhaven heeft als gevolg dat er voor kleine (vis)bootjes van Harderwijk tot de Eemmonding geen ligplaatsen meer zijn. Booteigenaren die hun (vis)bootje willen blijven houden zullen daardoor gedwongen worden deze ergens te stallen, en op een trailer van huis naar het water te brengen. Daar het in Nijkerk ontbreekt aan een openbare botenhelling betekent dat tevens dat men is aangewezen op havens in de omgeving of op de welwillende medewerking van jachthaven De Zuidwal. De hengelsportvereniging zou het jammer vinden als deze laagdrempelige voorziening, waar gezien het aantal verhuurde plaatsen behoefte in bestaat, zou verdwijnen. Het kan wel eens zijn dat het per 1 januari 2008 gebeurd is, dan wil de gemeente de verhoging doorvoeren.”

De hengelsportvereniging heeft de huurders uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst op dinsdagavond 4 september (19.30 uur) in het clubhuis aan de Watergoorweg 87a.

Bij de gemeente waren zowel de verantwoordelijke wethouder als de betrokken ambtenaar niet voor commentaar bereikbaar.

advertentie
advertentie