Boekenmarkt trekt veel publiek

15 augustus 2007 om 00:00 Nieuws

De liefhebbers van de betere oude boeken in allerlei genres konden op zaterdag 11 augustus hun hart weer ophalen op de boekenmarkt van de Stichting Plein Promotie Nijkerk (SPPN). Koopjesjagers voor kook-, studie-, tuinier-, vogel-, literatuur-, kinder- en nog veel meer andersoortige boeken kwamen hier ruimschoots aan hun trekken en schuimden de kraampjes af, waar in totaal vele duizenden boeken te koop waren. Antiquariaten en andere boekhandelaren uit het hele land boden hun boeken het geïnteresseerde publiek aan, dat vaak gewapend was met lijstjes van boeken van schrijvers waar men al jaren naar op zoek was, om hun verzameling aan te vullen of te completeren.

Schilderachtig decor van water, bomen en terrassen NIJKERK – Wat was het weer een prachtig gezicht, al die tientallen kramen boordevol boeken tegen het schilderachtige decor van water, bomen en terrassen, midden in het hart van Nijkerk. Op de terrassen zaten veel belangstellenden hun pas gekochte boeken in te kijken onder het genot van een kopje koffie of een ander drankje.

door Gerrit Steen

Kees Duerink

Kees Duerink is vaak op de boekenmarkt in Nijkerk te vinden. Hij komt uit Amersfoort en hij heeft een gesloten antiquariaat, dat wil zeggen geen winkel. Kees Duerink: ,,In totaal kom ik ongeveer 6 keer per jaar naar Nijkerk. Het is een hele gezellige markt, en ook altijd heel gemoedelijk. In de zomer heb je ook altijd veel toeristen die de markt bezoeken, het is atlijd heel hier. Een pluim voor de organisatie is op zijn plaats, Sven van Beek regelt het altijd perfect. Het weer is altijd de koopman bij ons. Het is nu heel zonnig en dan komen er toch iets minder mensen dan anders. Het is ook sfeervol met al die terrassen er omheen. Er is een bepaalde groep mensen die altijd terug komen, die naar iets speciaals op zoek zijn. Ook krijg ik wel eens een zoekopdracht mee. De vorige keer kreeg ik de vraag of ik niet wat meer literatuur kon meenemen. Dat heb ik gedaan.”

Herman van de Biezen

Maar niet alleen antiquariaten, ook verzamelaars uit de hele regio hebben de weg naar de Nijkerkse boekenmarkt gevonden. Uit Hoevelaken was Herman van de Biezen op zoek naar boeken van Erich Maria Remarque. Herman: ,,Ik heb al veel boeken van deze schrijver, ik wil me graag tot één schrijver beperken om daar een heel compleet oeuvre van te krijgen. Er zijn er geloof ik 6 per jaar, maar ik ga toch zeker 3 keer per jaar kijken. Als ik mijn gang zou gaan dan zou ik met een hele tas vol mooie boeken thuiskomen, en dat is ook weer niet de bedoeling. Als secretaris van de Stedenband Hoevelaken Tynec nad Sazavou ben ik ook regelmatig op zoek naar Tsjechische literatuur en natuurlijk ligt dat ook hier.”

Nadat de kramen van de boekenmarkt waren opgeruimd begon de Nijkerkse slagwerkgroep Afslag Nijkerk de bezoekers te vermaken met een wervelend optreden van 18.00 tot 19.15 uur. Daarna werd het podium in gereedheid gebracht voor het spektakelstuk van de avond, het twee uur durende optreden van The Amazing Stroopwafels.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie