‘Een vredelievend en betrokken mens’

8 augustus 2007 om 00:00 Nieuws

Jacob Koele werd geboren op 27 augustus 1916 in Oldebroek. Hij studeerde theologie in Utrecht, waarna hij in 1944 het beroep aannam naar de hervormde gemeente in Genderen. In 1947 vertrok hij naar Dirksland en in 1952 ging hij naar de hervormde gemeente in Nijkerk. In die stad zou hij voorgoed blijven. ,,Hij zei me eens steeds bij het ontvangen van een beroep het gevoel te hebben gehad dat God hem hier niet weg wilde hebben”, vertelt ds. Baan met een glimlach. ,,Hij bleef dus in Nijkerk, hoewel er diverse beroepen op hem werden uitgebracht.”

NIJKERK - Onder grote belangstelling is ds. Jacob Koele maandag begraven. De bekende Nijkerkse dominee overleed vrijdag 27 juli op de leeftijd van bijna 91 jaar. ,,Hij was een vredelievend en betrokken mens”, herinnert zich ds. M. Baan hem, die maandag in de Grote Kerk de rouwdienst leidde.

door André van der Velde

Drie decennia geleden ontmoette hij ds. Koele voor het eerst, die toen secretaris (scriba) was bij de classes Harderwijk. Na die tijd kwamen ze elkaar geregeld tegen, uiteindelijk ook in Nijkerk. Baan noemt ds. Koele een warm en betrokken man. ,,Hij was iemand die heel graag met mensen omging. Hij was een man die rust zocht en ook de vrede binnen de gemeente probeerde te bewaren. Zijn grote kracht lag zowel in het prediken als in het pastoraat. Dat is een vrij zeldzame combinatie, want vaak ligt het zwaartepunt òf op het een òf op het ander. Maar hij deed beide erg graag en is ook na zijn emeritaat in 1981 nog lang actief gebleven.”

,,Ds. Koele preekte heel erg graag’”, vult de voormalige hoofdonderwijzer W. Berkhof aan, die behalve als gemeentelid ook met de predikant te maken kreeg in diens hoedanigheid als voorzitter van de Hervormde Schoolvereniging. ,,Hij preekte tot op zeer hoge leeftijd en zijn preken waren ook goed van inhoud.” Hij kan zich nog heel goed de eerste preek van ds. Koele herinneren. ,,Dat was in november 1952 en het thema was ‘een rijke Christus voor een arme zondaar’. Dat thema, heel praktisch georiënteerd eigenlijk, kwam vaak in zijn preken terug.”

Het overlijden van de geliefde predikant was een schok voor veel Nijkerkers. ,,Er viel zondag een doodse stilte in de kerk toen we het hoorden”, vertelt Berkhof. ,,We wisten dat zijn gezondheid de laatste maanden achteruit was gegaan, hij verbleef samen met zijn vrouw al enige tijd in een tehuis in Ermelo, maar we hadden niet verwacht dat het zo snel zou gaan.” De predikant laat een leegte achter. ,,Hij was altijd één met de gemeente en behoorde na al die jaren ook echt tot Nijkerk. En wie kende ds. Koele nou niet?”

Berkhof herinnert zich ds. Koele vooral als een heel betrokken persoon. ,,Hij was erg trouw in de gemeente. Hij bezocht mensen niet alleen bij jubilea of ziekte, maar ook gewoon ‘ zomaar’. Dat was tekenend voor hem. Hij stond niet hoog boven de mensen in de gemeente, maar had juist oog voor de mens, met al zijn gebreken van dien. Voor hen had hij veel begrip en mededogen. Ds. Koele was in het verleden onder meer voorzitter van de Hervormde Mannenvereniging en zijn maatschappelijke betrokkenheid blijkt verder uit het feit dat hij indertijd ook zitting had in het bestuur van ziekenhuis De Lichtenberg in Amersfoort.”

Na de rouwdienst in de Grote Kerk is ds. Koele begraven op de algemene begraafplaats aan de Frieswijkstraat.

advertentie
advertentie