‘Was een beetje thuis komen’

8 augustus 2007 om 00:00 Nieuws

De relatie tussen Schenectady en Nijkerk vindt zijn oorsprong in de persoon van Arendt van Curler, een Nijkerker, die in 1662 aan de rivier de Mohawk een nederzetting vestigde. Deze nederzetting is uitgegroeid tot de stad Schenectady.

Doornhof over zusterstad Schenectady NIJKERK - CDA-fractievoorzitter Hugo Doornhof, net teruggekeerd uit New York, vertelt over het bezoek dat hij vorige maand bracht aan Schenectady, de zusterstad van Nijkerk. “Ik kwam er voor de derde keer. Het was een beetje thuis komen.

door Peter Kerklingh

Het was voor Doornhof de derde keer dat hij de zusterstad in de staat New York bezocht. Nadat hij in 1994 was meegeweest met een groep Nijkerkse jongeren in het kader van een uitwisseling van de Stichting Nijkerk-Schenectady, verbleef hij in 2001 een aantal weken in de stad om onderzoek te doen naar Amerikaans recht. De afgelopen twee maanden werkte Doornhof op de New Yorkse vestiging van het kantoor waaraan hij als advocaat is verbonden. Hij wilde die kans niet voorbij laten gaan om ook een weekend Schenectady mee te pikken.

Politiek

De Amerikaanse zusterstad van Nijkerk ligt ten noorden van New York op 2 ½ uur rijden, dichtbij Albany. De stad van 60.000 inwoners en nog eens 60.000 in de rest van de county, is politiek ‘Democratisch’ gekleurd.

Voormalig stadsadvocaat Michael Brockbank heeft Doornhof een aantal nieuwe ruimtelijke projecten in de stad laten zien en hem bijgepraat over de ontwikkelingen in de lokale politiek. Daarna was hij te gast bij de familie Brooks.

Ontwikkeling

Doornhof heeft met eigen ogen gezien dat het met de stad steeds beter gaat. ,,General Electrics heeft enige tijd geleden haar belangrijkste bedrijfsonderdelen uit Schenectady weggehaald. Daardoor is veel werkgelegenheid verloren gegaan en is het inwonertal sterk teruggelopen. Sommige delen van de stad maakten een verpauperde indruk. Je ziet nu dat gebouwen en straten zijn opgeknapt. Goed voor de economische ontwikkeling van de stad. Schenectady is aantrekkelijker geworden voor bedrijven om zich te vestigen. Zo hebben onlangs een nieuw hotel en een nieuwe bioscoop hun deuren geopend.”

Accordeon

Bij de familie Brooks heeft Doornhof een leuke avond gehad. ,,Na het eten heb ik met Ralph Brooks nog tot laat op de avond accordeon gespeeld. Hij had twee instrumenten in huis.”

Met de familie Brooks is Doornhof de volgende dag ook meegeweest naar een katholieke kerk in Rotterdam.

,,De mensen in Schenectady zijn erg gastvrij, dat geldt zeker voor de familie Brooks. Mooi om weer te horen hoeveel verschillende banden er tussen Nijkerkers en mensen in onze zusterstad bestaan. Het werk van de Stichting Nijkerk-Schenectady en haar evenknie in Amerika, draagt daar voor een groot deel aan bij.” De jaarlijkse uitwisseling heeft vooral een vriendschappelijk en cultureel karakter. Zowel jongeren als volwassenen nemen aan de uitwisseling deel. Dit jaar was een groep van tien jongeren in Amerika. Ze logeerden in gastgezinnen.

advertentie
advertentie