Fraaie fuchsiashow in Hoevelaken

8 augustus 2007 om 00:00 Nieuws

Van heinde en ver waren de fuchsialiefhebbers weer speciaal naar Hoevelaken en Nijkerk gekomen om de open tuinen te bewonderen. Vol lof genoten ze van de adembenemende bloemenpracht die ze te zien kregen. Maar ook liefhebbers van fuchsia’s die voor de eerste keer een dergelijke open tuinendag bezochten wisten niet wat ze zagen en werden getroffen door de fascinerende schoonheid van meer dan 140 verschillende soorten fuchsia’s die bij Cor Wolfswinkel in Hoevelaken te zien waren.

140 soorten fuchsia’s te bewonderen HOEVELAKEN - Het was vrijdag en zaterdag een komen en gaan van fuchsialiefhebbers bij de familie Wolfswinkel. Voor de zesde achtereenvolgende keer hielden zij, als lid van de Nederlandse Kring van Fuchsiavrienden, een open tuinendag. Ook in Nijkerk en Nijkerkerveen konden fuchsia’s bewonderd worden.

door Gerrit Steen

Expositie

Maar ook buiten de fuchia’s was er veel moois te aanschouwen bij de familie Wolfswinkel. In de prachtig aangelegde tuin, die in totaal zo’n 1000 vierkante meter beslaat, is een grote verscheidenheid aan met zorg gekweekte planten en bomen te zien.

In de fuchsiakas was tevens een expositie te zien van Wim Wolfswinkel, die van de meest uiteenlopende houtsoorten (noten, kersen, eiken, vuren, grenen, essen, wilgen, etc.) hele fraaie en kunstzinnige voorwerpen maakt op de draaibank zoals armbanden, theepotjes, kandelaars en schaaltjes.

Belleman

De fuchsia, in de volksmond ook wel belleman geheten, is genoemd naar Leonhard Fuchs, die leefde van 1501 tot 1566. Hij was botanicus en arts en schreef een van de eerste boeken over kruiden. De ongeveer 100 soorten komen oorspronkelijk in Midden- en Zuid-Amerika, de Falklandeilanden, Tahiti en Nieuw-Zeeland voor. De meeste vinden we in de bergwouden rond de equator, soms wel tot 3000 meter hoogte. De winterharde soorten zijn sierlijke tuinplanten; met de niet-winterharde kunt u kas, kamer, serre en balkon verfraaien. De rechtopgroeiende soorten zijn als struik, maar ook als stamboompje te kweken, de hangende en kruipende soorten zijn heel dankbare hangplanten. De hoofdbloeitijd is augustus/september en loopt vaak door tot eind oktober. De duizenden rassen vormen een gewild verzamelobject voor liefhebbers, temeer omdat ze zo gemakkelijk te stekken zijn, enorm rijk bloeien en gevoelig zijn voor een persoonlijke verzorging.

Wisselvallig weer

Cor Wolfswinkel: ,,We hebben erg wisselvallig weer gehad. Het was heel vroeg mooi weer, daarna het koude weer eroverheen. De overgang van heet naar koud is over het algemeen niet zo bevorderlijk voor de fuchsia’s.”

Overige adresssen

De overige adressen waar belangstellenden de tuinen konden bekijken waren bij de familie Davelaar aan de Schoolstraat 113 in Nijkerkerveen en de familie Biezenbos aan de Reigerlaan 18 in Nijkerk. Voor de familie Davelaar was het de tiende keer dat ze open dag hielden. Zij hadden er een extra feestelijke tuin van gemaakt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie