Gemeente geeft uitleg over UMTS-masten

25 juli 2007 om 00:00 Nieuws

UMTS is technisch gesproken de opvolger van GSM en biedt mogelijkheden voor een veel snellere verbinding. Met UMTS worden de mogelijkheden voor mobiel internet veel groter.

NIJKERK/NIJKERKERVEEN/HOEVELAKEN - De gemeente publiceert vandaag een lijst van UMTS-masten op de gemeentelijke pagina. Rond de plaatsing UMTS-masten bestaat veel bezorgdheid bij inwoners van de gemeente. Ook de gemeenteraad heeft twijfels en heeft in een raadsbreed aangenomen motie aangedrongen op overleg met de providers om te komen tot een verantwoord plaatsingsplan.

Met de komst van UMTS neemt de bezorgdheid onder inwoners over de gevolgen van de straling die met deze techniek gepaard gaat, toe. Verhalen over mensen die ziek zijn van de straling worden bekend en staan niet op zichzelf. Volgens de regering en (inter-)nationale gezondheidsorganisaties levert de straling echter geen gezondheidsrisico’s op. Er zijn wel Europese normen vastgesteld om opwarming van het menselijk lichaam tegen te gaan. Nederland hanteert die normen. Het vorige kabinet heeft gemeenten buiten spel gezet bij de plaatsing van antennes. Voor plaatsing van een UMTS-mast van vijf meter hoog is op een hoog, is geen vergunning nodig. Voor hogere masten is wel een bouwvergunning nodig, maar die mag niet worden geweigerd vanwege gezondheidsrisico’s. Een UMTS-mast op een schoolgebouw mag niet worden geweigerd omdat dat ongezond zou zijn voor de kinderen.

Het nieuwe kabinet heeft onlangs toch weer om nader onderzoek gevraagd. In Nijkerk staan nu op 17 locaties GSM of UMTS-antennes. De gemeente heeft nu een overzicht van de bestaande masten gepubliceerd. Plaatsing van een antenne op een gebouw is alleen mogelijk na toestemming van de eigenaar van het gebouw. Ook huurders hebben grote invloed. Als de meerderheid van de bewoners tegen is mogen de antennes niet worden geplaatst. Meer informatie is te vinden op de website www.antennebureau.nl

In een overleg tussen Walet, gemeenteraadsleden en providers is afgesproken dat voortaan zal worden overlegd over plannen voor plaatsing van masten. Bij de mast bij St Jozef loopt nog een juridische procedure.

advertentie
advertentie