mogen niet 29langer open

4 juli 2007 om 00:00 Nieuws

Voorafgaande aan de discussie in de commissie maakten vertegenwoordigers van horeca en de kerken in Nijkerk gebruik van de mogelijkheid om hun visie kenbaar te maken. Erico Veer van Starlight benadrukte dat er minder overlast zou ontstaan als hij zijn discotheek later zou mogen sluiten. ,,Dan zijn de mensen uitgefeest en moe.” Vanuit de kerken werd door een zestal vertegenwoordigers de zorg om overmatig alcoholgebruik en schending van de zondagsrust naar voren gebracht. ,,Door verruiming van openingstijden wordt de jeugd nog meer in verleiding gebracht om te drinken, ook al omdat zij dan voor die tijd meer drinken, “aldus de heer Heiwegen die sprak namens het moderamen van de Hervormde gemeente. Boudewijn van der Woerd (VVD) vond echter dat het drinken voorafgaand aan cafébezoek meer een verantwoordelijkheid is van ouders dan van de horeca.

Hart voor 29Nijkerk toch tegen verruiming NIJKERK - Het leek erop dat een meerderheid in de raad voorstander was voor een nader onderzoek naar verruiming van de sluitingstijden van de horecagelegenheden in het weekend. VVD, Partij Nijkerk, PRO21, Hoevelaken Nu en Hart voor Nijkerk spraken zich uit voor verruiming. CU-SGP en CDA waren tegen. Maar Hart voor Nijkerk keerde op zijn schreden terug en gaf gisteren in een persverklaring te kennen wel te willen meewerken aan een onderzoek, mits de sluitingstijden gehandhaafd blijven op 03.00 uur.

door Henk Brinkman

Een notitie van het college waarin alle argumenten voor en tegen verruiming waren opgesomd en waarin ervaringen uit andere gemeenten werden vermeld, vormde de basis voor de discussie. Verschillende raadsleden keerden zich tegen ,,vervuiling van de discussie. Alcoholmatigingsbeleid is een ander issue, dat besproken behoort te worden in het kader van volksgezondheid. Dat heeft niets met te maken met de verruiming van de openingstijden van café’s,” aldus Aart Klompenhouwer. Geert Horst (CU-SGP) zag dat verband wel. ,,Er wordt dan toch meer gedronken. Ook is er meer politie inzet nodig.” Om deze reden waren CDA en CU-SGP tegen een onderzoek naar verdere verruiming.

De andere partijen wilden, gezien de positieve ervaringen in Lochem, waar de sluitingstijden vrij zijn, een onderzoek naar verdere verruiming. Daar leek een meerderheid voor te zijn en na een suggestie van burgemeester Renkema om met een initiatiefvoorstel vanuit de raad te komen, gingen de VVD, Hoevelaken Nu, PRO 21 en Partij Nijkerk na afloop in conclaaf om tot een dergelijk initiatief te komen. Maar Hart voor Nijkerk verklaarde later toch tegen een verdere verruiming te zijn. De partij gaf ruiterlijk toe een beoordelingsfout te hebben gemaakt. ,,Regionale afstemming is goed, mits er geen verruiming van openingstijden komt.”

advertentie
advertentie