Bewoners tegen gedrocht bij Sint Jozef

27 juni 2007 om 00:00 Nieuws

Met verbijstering hebben de bewoners van de Venestraat, Groenestraat en de Huserstraat kennis genomen van de plannen voor nieuwbouw van verzorgingscentrum Sint Jozef. De presentatie was op 15 juni, overigens zonder een vertegenwoordiging van het college van Nijkerk, en is als een donderslag bij heldere hemel ingeslagen. Mensen zijn verschrikkelijk geschrokken van dit gedrocht. Al 3 jaar geleden ben ik al bij wethouder Walet geweest om te reageren op de nieuwbouw. Hij zei destijds dat er nog niets bekend was. Maar wij zeiden: we hebben leergeld gehad met de Veenepoort. Daar wonen wij, 'bewoners Groenestraat ' pal tegenover, en de gemeente heeft aan ons nooit iets laten horen/zien. Totdat alles rond was. Toen de bewoners met vragen kwamen waarom zij geen informatie hadden gekregen, zei men dat de bewoners buiten de plangrenszone woonden. En dan valt u overal buiten. Na dit voorval zijn we drie jaar geleden bij de heer Walet geweest, juist om die ellende te voorkomen. En wij hebben op voorhand aangegeven geen hoogbouw te tolereren in die smalle straatjes.

Vrijdag 15 juni werden we (eindelijk) uitgenodigd bij huize Sint Jozef door de organisatoren en tevens betrokken partijen bij de planvorming van huize Sint Jozef (zorggroep Laak en Eemhoven) het Baken (Stichting KPOA) en de woningcorporatie Stichting Portaal. Namens het college van Nijkerk bleek niemand aanwezig. Wij schrokken ons dood toen de omwonenden van de Groenestraat, Huserstraat en een deel van de Venestraat de plannen zagen. De bewoners zaten letterlijk met de tranen in de ogen.

De woordvoerder van Portaal was ook zeer arrogant tegenover de omwonenden. Hij had het alleen maar over 'zijn opdrachtgever'. Ik zei: het gaat hier alleen om geld en macht. De vele koop- en huurappartementen die op de Groenestraat en Venestraat moeten worden gerealiseerd zijn er allen tussen gedrukt om de financiën rond te krijgen. Maar dat gebeurt straks wel over onze rug. Tot onze verbijstering heeft de welstandscommissie dit plan zijn goedkeuring gegeven. Wat zijn dat voor 'mensen '?

Wat zijn onze bezwaren?

- Drie jaar geleden al is getracht contact te zoeken met de gemeente, maar toen zijn ze met een kluitje in het riet gestuurd. De bewoners wilden graag vanaf het begin bij de planvorming betrokken zijn. De bewoners voelen zich in de kou gezet.

- Verkeerstechnisch wordt het in verband met de schoolgaande kinderen een chaos op de Groenestraat en de Huserstraat. Ook zijn er straks te weinig parkeerplaatsen. Het is onverantwoord om op de Groenestraat langs de trottoirrand te bouwen langs een weg die straks 7 meter breed is en waar ook nog de parkeerplaatsen vanaf gaan. Ook de bevoorrading van Sint Jozef moet straks via de Groenestraat lopen.

- Hoogbouw misstaat op deze plek alsmede de verarmde materialen die straks worden gebruikt. De locatie is één van Nijkerks oudste plekken. Daar dient zorgvuldig mee te worden omgegaan. In zo'n historisch centrum mag dit plan in geen geval doorgang vinden.

- Het project lijkt vooral te zijn opgezet om zo snel mogelijk en zo veel mogelijk de portemonnee te vullen.

Na vrijdag waren wij helemaal uit het veld geslagen en wilden dan ook een gesprek met wethouder Walet. Daarop heeft dinsdag een gesprek plaatsgevonden met mevrouw De Rijk en de heer Noordermeer, beide sinds kort werkzaam op de afdeling Ruimtelijke Ordening. Deze beide mensen deden het één en ander uit de doeken, maar toen wij over de ernstige verkeerssituatie begonnen in die smalle straatjes en het dodelijke ongeval van een kindje van het Baken, dat enige jaren geleden heeft plaatsgevonden met een vuilnisauto van de gemeente Nijkerk, op basis waarvan de Venestraat nu geblokkeerd is met hekken, waren deze mensen zeer verbaasd, en wilden wel te zijner tijd een vervolg afspraak maken over de situatie. Het wordt één blok beton. De koopappartementen zijn van witte steen. Dat vindt de woordvoerder van Portaal passen bij de karakteristieke pandjes van Groenestraat, Huserstraat en Venestraat, zo deelde hij ons mede. Afschuwelijk gewoon.

En als je vraagt Waar blijft ons groen, dan zitten de heren je stomverbaasd aan te kijken of ze het in Keulen horen donderen. De bevoorrading (met zwaar vrachtverkeer) van Sint Jozef gaat via de Groenestraat lopen. Ziet u dat al voor u met al die spelende kinderen van het Baken en die fietsjes met die kolossale vrachtauto's? Daar gaan weer doden vallen. Ik woon hier al 48 jaar met plezier, maar als het zo moet vrees ik het ergste, en alle andere bewoners ook. Laten we hopen dat na Hart voor Nijkerk ook de overige politieke partijen tegen dit plan zijn. Wij gaan er in elk geval alles aan doen om dit gedrocht tegen te houden. De wijk is van ons allemaal.

Willemijn Westendorp

Groenestraat 4

3861 CM Nijkerk

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie