Hoge ambities, maar weinig geld

27 juni 2007 om 00:00 Nieuws

Twee weken geleden presenteerde Theo Manten het beleidsplan voor de Peuterspeelzalen, dat hij eerder had aangekondigd. In dat plan wordt een grote rol voorzien voor de peuterspeelzalen in voorschoolse educatie van peuters. ,,Wij zijn blij te zien dat de gemeente peuterspeelzaalwerk ziet als belangrijke schakel in de Voorschoolse periode van het onderwijsachterstandenbeleid. De peuterspeelzalen hebben zichzelf al veel eerder dit belang eigen gemaakt. Ook het streven van de gemeente om dit verder te professionaliseren is nobel, en ook daar zijn de peuterspeelzalen al langer van overtuigd,” stellen de peuterspeelzalen in hun gezamenlijke reactie. Die woorden herhaalde Michel van de Pol gisteravond bij de commissie Welzijn en Veiligheid, die het beleidsplan besprak.

Raad stemt in met beleid peuterspeelzalen NIJKERK - ,,Een helder en duidelijk beleidsplan, maar de gemeente trekt geen financiële consequenties uit de ambitieuze plannen. Het gevolg zal zijn dat alle peuterspeelzalen op termijn hun deuren zullen moeten sluiten.” Dat is de conclusie van een gezamenlijke reactie van de peuterspeelzalen in Nijkerk op het vorige week verschenen beleidsplan Peuterspeelzaalwerk van de gemeente.

door Henk Brinkman

Hij wees echter op de hogere lasten die dit ambitieniveau voor de peuterspeelzalen met zich meebrengt. ,,Een plaats per kind kost op het nu geldende lagere ambitieniveau € 770. Dat zal omhoog gaan naar € 1170. Een verschil dat op jaarbasis al gauw een structureel tekort van twee tot 2,5 ton in euro’s oplevert,” rekende hij de commissie voor.

,,De gemeente heeft in haar streven het peuterspeelzaalwerk naar een hoger plan te tillen een aantal eisen gesteld waaraan voldaan zal moeten worden om aanspraak te maken op gelden uit de €100.000. Deze eis is dat de peuterspeelzalen moeten participeren in een VVE programma. Zonder het voldoen aan deze eis, kan een peuterspeelzaal geen aanspraak maken op gelden uit dit fonds. Concreet betekent het deelnemen aan een VVE plan voor een peuterspeelzaal een zeer forse verhoging van vaste lasten. De vaste lasten van een peuterspeelzaal bestaan grotendeels uit personeelskosten. Het meedraaien in een VVE programma vraagt nogal een investering in deze personeelskosten. De peuterspeelzalen die nu aanspraak mogen maken op een eerste tegemoetkoming voor de exploitatiekosten 2006, hebben dit exploitatietekort grotendeels zien ontstaan door hoge personeelskosten. Het is niet moeilijk voor te stellen dat de exploitatietekorten dan binnen zeer korte tijd nog hoger zullen oplopen dan dat ze nu zijn.”

Van de Pol gaf duidelijk aan dat de peuterspeelzalen willen meedenken en meewerken aan een oplossing, omdat zij de richting van het beleid naar verdere professionalisering van het peuterspeelzaalwerk van harte steunen. ,,Maar nu worden we geacht een Mercedes te kopen, met een budget waar we slechts een Lada van kunnen betalen.”

Alle partijen in de raad stemden in met de Beleidsnota en de verdere professionalisering van het peuterspeelzaalwerk. Ook toonden zij zich verheugd over de positieve opstelling van de peuterspeelzalen om mee te denken over mogelijke oplossingen. Alle partijen waren het er ook over eens dat er dan ook structureel meer geld moet komen voor de peuterspeelzalen.

Wethouder Theo Manten concludeerde verheugd dat het beleid niet ter discussie stond, maar alleen het geld. Ook hij was blij dat de peuterspeelzalen gezamenlijk optrokken en wilden meewerken aan oplossingen. Hij wees erop dat het college in de Kadernota al had aangegeven dat er geen financiële ruimte is voor nieuw beleid. Collega Henk Lambooij legde uit dat bij de Voor- en Vroegschoolse Educatie drie partijen zijn betrokken, basisscholen die het geld voor de vroegschoolse educatie krijgen, de gemeente en de ouders. Het college heeft twee speerpunten gekozen, de voorschoolse educatie, waar de peuterspeelzalen een belangrijke rol in moeten spelen en aanpak van voortijdige schoolverlating door leerlingen op het middelbaar onderwijs. Hij gaf aan dat er mogelijk in overleg met het basisonderwijs mogelijkheden zijn om tot een oplossing te komen.

Uiteindelijk besloot de commissie om het beleidsplan voor de peuterspeelzalen niet in de komende raadsvergadering vast te stellen. Manten gaat met de peuterspeelzalen praten over mogelijke oplossingen, voordat de raad het plan gaat vaststellen. Michel van de Pol toonde zich niet ontevreden met de uitkomst. Hij ziet ook wel mogelijke oplossingen. ,,Maar er zal wel geld bij moeten.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie