Lotte Arnaud de Cavalon Nederlands kampioen

6 juni 2007 om 00:00 Nieuws

Jan van Essen gaf echter als snel aan dat het mislopen van die promotie toch wel behoorlijk zuur was: ,,Dat lijkt me logisch. Sparta heeft een hele sterke reeks wedstrijden neergezet en daar hoefde er vanmiddag nog maar eentje bij. Ik was er eigenlijk van overtuigd dat dit niet mis kon gaan. Mijn ploeg gooide ze er de laatste weken zó makkelijk in, dat móést vandaag ook gaan lukken. Per slot van rekening is de nummer 2 van de tweede klasse meer in de winning mood dat een bijna gedegradeerde ploeg uit de klasse daarboven. Zwart- Wit heeft zich echter door ons niet in de maling laten nemen en had dus het geluk dat Sparta vandaag ab-so-luut niet op schot was. Ik realiseer me dat ik een hele jonge ploeg heb waarmee ik een paar maanden geleden zeker niet het idee had dat we vandaag in deze ‘finale’ zouden staan. Maar ja, áls je daar dan staat wil je ‘m winnen ook en da’s dus niet gelukt. En daar baal ik natuurlijk van.’’

Zwart-Wit laat zich niet verrassen NIJKERK - Even leek het erop alsof men het bij Sparta helemaal niet zo teleurstellend vond dat promotie naar de eerste klasse was uitgebleven. In een meer dan matig promotie-/ degradatieduel bleek het in de eerste klasse als voorlaatste geëindigde Zwart-Wit (Delden) toch nog een maatje te groot.

Vooral toen Zwart-Wit kort ná de pauze uitliep naar 3-8 leek het pleit voor de Nijkerkers al vroeg beslecht. Voor rust had Sparta al een strafworp gemist waarmee de aansluiting met de Tukkers werd gemist, maar bij die achterstand van 5 punten zag het er ineens hopeloos uit. Van Essen: ,,Maar dan zie je dat het toch nog anders had kunnen lopen. Vooral het inbrengen van routinier Martine Batelaan pakte goed uit. Zij toonde aan dat het in dit soort duels ook om andere zaken gaat. Af en toe wat uitdelen, de scheidsrechter wat meer bespelen, en, niet onbelangrijk, op ter zake doende momenten ook nog eens scoren! Want zij gooit natuurlijk wél de 8-9 erin en ik moet eerlijk zeggen dat ik er toen zeker van was dat we het alsnog gingen redden. Als het afstandsschot van Bijvank in de laatste minuut iets zuiverder was geweest was dat nog gelukt ook. Dat fortuin misten we waardoor we er uiteindelijk zelfs nog één om onze oren kregen.’’

Ook Bijvank zag zijn poging al helemaal binnen vallen: ,,M’n hart ging inderdaad even wat sneller kloppen maar het mocht niet zo zijn. Jammer, al moet ik er bij zeggen dat we over de hele wedstrijd genomen gewoon wat tekort kwamen. Niemand was vandaag bij machte om net even dat beetje extra te brengen waar een ploeg soms op zit te wachten. Ja, Martine viel sterk in maar ook Michal Visser en ik, toch de routiniers van de ploeg, konden het niet ombuigen.

Tot aan 2-2 (Bijvank en van Boven) hield de Nijkerkse korfbalclub gelijke tred met de Twentenaren, daarna sloegen de bezoekers dus een gat: 3-8 (Van de Grootevheen scoorde de Nijkerkse treffer). Een achterstand die met de moed der wanhoop dus nog bijna teniet werd gedaan (Van de Grootevheen, Van de Hengel en twee keer Batelaan). Zwart-Wit liet het echter niet gebeuren en behield zo haar eerste-klasse status.

Voor Sparta toch weer een beetje uithuilen en opnieuw beginnen. Op miraculeuze wijze is het team sinds de kerst van degradatiekandidaat tot vice-kampioen getransformeerd. Het feit dat Michael Visser het volgend jaar een niveautje lager gaat proberen is eigenlijk slecht nieuws voor Sparta. Het piepjonge team van van Essen kan wel wat routine gebruiken: ,,Ik moet erop hopen dat zich binnen de club toch mensen melden die wel weer op niveau willen ballen’’, zegt de trainer. ,,Er lopen momenteel in de lagere teams spelers en speelsters die ik wel zou kunnen gebruiken maar die zijn het allemaal met een eigen reden wat kalmer aan gaan doen. Ik zou ze echter prima kunnen gebruiken dus we moeten de zomermaanden maar eens gebruiken om te praten met wat van die mensen.’’

Van Essen kijkt terug op een prima seizoen, zegt hij zelf. Sparta leek een beetje in een vrije val terecht te zijn gekomen en dat heeft hij in ieder geval tijdig weten te voorkomen. Na het resultaat van dit seizoen kan en mag Van Essen volgend jaar geen genoegen nemen met minder dan een kampioenschap in de tweede klasse. Het is al vaker gezegd, deze korfbaljaargang: Sparta dient op basis van haar verleden minstens een klasse hoger te spelen en het liefst zo snel mogelijk. De club mist op dit moment de uitstraling en het niveau om mensen van buiten de club aan zich te binden dus zal alles in het werk moeten worden gesteld om de getalenteerde, jonge spelers aan de Nachtegaalsteeg te houden. Aan Van Essen de taak om ze het komend seizoen weer wat beter te maken en het is hem gegund dat hij daarbij de steun krijgt van 1 of 2 wat meer gelouterde spelers die bij Sparta nu gewoon onder hun kunnen in een te laag team spelen.

Biljarten

NIJKERK - Afgelopen zondag hebben Jarno Klompenhouwer (Nijkerk) en Jeroen Rozeboom uit Nijkerkerveen het Open Assen driebandenkampioenschap 2007 gewonnen. Zestien koppels streden in vier poules om een plek bij de laatste vier. Na alle poulewedstrijden te hebben gewonnen ging het Nijkerkse koppel direct naar de finale, die zij met overtuigende cijfers wisten te winnen: 26-8.

Het koppel kreeg meerdere malen een staande ovatie van het vele publiek in de biljartzaal. Naast het kampioenschap boekten zij een recordgemiddelde van 2,60 caramboles per beurt en maakte Jarno een serie van 15! Of beide spelers samen volgend jaar hun titel zullen verdedigen is niet helemaal zeker, aangezien Jarno in september zijn biljartcarrière zal beëindigen.

NIJKERK - Aanstaande zaterdag (9 juni) zal op de Ebbenhorst het seizoens afsluitende voetbalspektakel bij Sparta Nijkerk plaatsvinden beter bekend onder de naam Schildersbedrijf Jur v/d Beek/OJK toernooi. OJK staat voor ‘Ouwe Jongens Krentebrood’. Gezellig onder mekaar in een uitermate ontspannende atmosfeer het seizoen in stijl afsluiten. Over dag sportief en enthousiast en ’s avonds gezellig met een hapje en een sapje. Ouwe Jongens Krentebrood dus. En komende zaterdag mogen we alweer de 24ste editie van dit hoogtepunt en tevens afsluiting van het voetbalseizoen beleven.

Na afloop vindt de traditionele prijzenuitreiking plaats vind met aansluitend een super gezellig samenzijn in de kantine waar DJ Vain de avond weer op zal luisteren met vrolijke noten, opzwepende beats & heerlijke meezingers. De eerste wedstrijd begint om 8.30 uur en het laatste fluitsignaal zal zo rond 17.00 uur klinken.

NIJKERK - Onder prachtige weersomstandigheden is zaterdag 2 juni het IMC-tournament voor E1 en E2-pupillen op de velden van Sparta Nijkerk gespeeld. Er was een behoorlijk aantal toeschouwers afgekomen op het evenement, dat dit jaar voor de zesde keer gehouden werd. Dit jaar werd het toernooi voor het eerst gesponsord door IMC-computer products van directeur-eigenaar Nico Fiegen. Hij reikte aan het einde van toernooi ook de prijzen uit aan onder anderen de winnaars van de penaltybokaal. Deze spelers was het, als één van de weinigen, gelukt om Sven Onland van het eerste van Sparta Nijkerk te verslaan. Na een spannend toernooi waarbij op hoog niveau gevoetbald werd, luidt de eindstand als volgt:

E1-pupillen:

1. DOVO-Veenendaal

2. AFC-Amsterdam

3. FC Omniworld-Almere

4. Sparta Nijkerk

E2-pupillen:

1. FC Omniworld-Almere

2. Roda ’46-Leusden

3. Sparta Nijkerk

4. Koninklijke UD-Deventer

NIJKERK - Het eerste damesteam van de Nijkerkse Tennis Club is kampioen geworden in de eerste klasse van de zondagcompetitie. Tot en met de laatste wedstrijd was het spannend. Door een 4-2 overwinning mag het team volgend jaar in de hoofdklasse spelen. Het team bestaat uit: Linda van de Ridder, Maaike Westerneng, Anne-Ruth Smink en Cilia Röell.

NIJKERK - Het was erg spannend, maar het is ze gelukt! Ook de laatste wedstrijd tegen de Rumels uit Hierden werd gewonnen door het gemengde jeugdteam t/m 14 jaar van de Nijkerkse Tennisclub. Het is een knappe prestatie van dit team dat 2 meisjes onder de 12 in de gelederen heeft. Ze gaan nu verder in de afvalrace om het Gelders Kampioenschap. Het team bestaat uit: Romy Hamstra, Melchert Kleinveld, Denise v/d Beek, Allard Kok, Nadine Terschegget, Ben van Rootselaar.

NIJKERK - De 10-jarige GymXL turnster Lotte Arnaud de Calavon turnde afgelopen zaterdag in een warme sporthal in Deventer een fantastische finalewedstrijd van het Nederlands kampioenschap turnen in de eerste divisie. Dit Nijkerkse supertalent wist prachtige prestaties neer te zetten door eerste te worden op vloer, sprong en brug en werd daarmee Nederlands Kampioen.

Lotte opende haar wedstrijd in de pupil 2 klasse met een formidabele score van 9,550 op vloer en liet daarmee direct weten dat ze deze dag in topvorm was. Na op sprong (9,2) en brug (9,325) ook nog eens de eerste plaats op te eisen, stond Lotte bijna 2,5 punten voor op de competitie. De balk, een toestel wat je wedstrijd kan maken of breken, moest daarna nog bedwongen worden. Een zinderende finale maakte Lotte er van. Arnaud de Calavon klom in de afgelopen vier jaar van de 27e plaats in 2005 naar een 12e plaats op het NK in 2006. Zou ze in staat zijn haar medaillepositie van dit NK in stand te houden? Gespannen begon ze aan haar balkoefening.

Iedere beweging kan leiden tot een val van de slechts 10 cm brede balk, waardoor je eindcijfer snel daalt. De spreidsprong was niet in de goede hoek uitgevoerd en werd daardoor niet meegeteld. Dat kostte al gauw een vol punt op de score. Maar de andere oefeningen voerde ze uitstekend uit én ze bleef goed in evenwicht. Lotte kon haar oefening op dit smalle evenwichtstoestel prachtig afsluiten met een arabier salto in de afsprong. Met een eindbeoordeling van 7,766 liet Lotte nummer twee met bijna 2 punten verschil achter.

advertentie
advertentie