Bezwaar tegen Bouwfonds

30 mei 2007 om 00:00 Nieuws

Bouwfonds is momenteel gevestigd aan de Westerdorpsstraat, op het landgoed Huize Hoevelaken. Enige tijd geleden is een aangrenzend stuk grond gekocht. Een deel hiervan is bestemd voor extra kantoorruimte, een ander deel voor natuurontwikkeling.

Nieuwe eigenaar wil plan doorzetten DEN HAAG / HOEVELAKEN - De uitbreidingsplannen van Bouwfonds in Hoevelaken vallen bij de directe omwonenden niet in goede aarde. Ze zijn bang dat de extra kantoorruimte ten koste gaat van het landschap en de verkeerssituatie. Volgens de gemeente Nijkerk en de provincie Gelderland gaat de natuur er in de toekomst zelfs op vooruit. Er is in elk geval geen sprake van dat de hele operatie wordt afgeblazen vanwege de recente overname.

Een aantal omwonenden kan zich niet vinden in deze plannen. Eén van hen, Park Weldambewoner G. Veldhoen, stond vrijdagmiddag tegenover de vertegenwoordigers van gemeente en provincie bij de Raad van State in Den Haag. Volgens Veldhoens advocate hebben die een puur economische belangenafweging gemaakt, die ernstig afbreuk doet aan de landschappelijke waarde van het gebied: ‘Ook Huize Hoevelaken zelf wordt er door al die kantoren eromheen niet fraaier op.’ Bovendien dreigen de nu al forse files in de spits nog langer te worden door het extra verkeer.

Veldhoen vraagt zich af of een dergelijke kantorencomplex niet eerder thuishoort op een industrie- of bedrijventerrein. Als die kantoorruimte überhaupt nog nodig is, want een groot deel van Bouwfonds - inclusief de vestiging in Hoevelaken - is vorig jaar overgenomen door de Rabobank.

Vooruitgang

Volgens de woordvoerder van de provincie hoeft niemand bang te zijn voor noemenswaardig extra autoverkeer. De verkeerssituatie wordt er vermoedelijk alleen maar beter op, wanneer de Valleilijn vanaf volgend jaar ook in Hoevelaken stopt. Ook de natuur in de omgeving van het landschap gaat er per saldo alleen maar op vooruit. Wat ten slotte de overname betreft: de nieuwe eigenaar zou de bouwplannen onverkort willen doorzetten.

Het ziet ernaar uit dat de directe omwonenden sowieso een planschadeprocedure zullen starten. Veldhoens advocate verwijt Bouwfonds eerdere afspraken hieromtrent niet te zijn nagekomen. Wethouder Renger Walet van de gemeente Nijkerk, die eveneens bij de zitting aanwezig was, verklaarde zich bereid om op dit front te bemiddelen.

Binnen enkele maanden blijkt of het bestemmingsplan , volgens de Raad van State door de beugel kan. Een eerder verzoek om het plan voorlopig te schorsen, werd eind vorig jaar afgewezen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie