Boerenerftuin groene oase

23 mei 2007 om 00:00 Nieuws

Wie langs de in boerderijvorm gebouwde villa rijdt, kan niet vermoeden dat er aan de achterkant van de woning een enorme vrije, natuurlijke ruimte is - een prachtige landelijke omgeving waarbij je uitkijkt op weilanden, houtwallen en bebossing. Reina en Henk Oosting hebben 15 jaar geleden de oude boerderij ‘Nieuw Veenenburg’ in Zwartebroek gekocht. De boerderij werd geheel afgebroken en opnieuw opgebouwd, de achterliggende schuur werd hun tijdelijke woning en is nu in gebruik als buitenhuis, waar ze gasten en belangstellenden voor hun tuin ontvangen.

Iedere vrijdag gratis open voor liefhebbers ZWARTEBROEK/HOEVELAKEN – Voor het vijfde achtereenvolgende jaar kunnen liefhebbers van fraai aangelegde boerenerftuinen hun hart ophalen bij de familie Oosting aan de Damweg 8 in Zwartebroek. In de maanden juni en juli is deze tuin elke vrijdag voor iedereen gratis te bezichtigen van 10.00 tot 18.00 uur, waarbij ook een kopje koffie of thee niet ontbreekt.

door Gerrit Steen

Genieten

Reina en Henk Oosting: ,,Een aantal jaren geleden is onze tuin opgenomen in de jaarlijkse Open Tuinendag die door de Lions uit Hoevelaken georganiseerd werd. Dat was zo gezellig en druk, dat we dat best voor een herhaling vatbaar achtten. En zo gezegd zo gedaan. Veel mensen komen nu ieder jaar wel even op een vrijdag in juni of juli kijken hoe de tuin er bij ligt en drinken een kopje koffie bij ons. Ze komen voor de tuin maar ook om er eens even helemaal uit te zijn, te genieten van het uitzicht en een praatje op het terras.”

,,Tuinieren is altijd al onze grote hobby geweest en we vinden het leuk dit ook over te brengen op andere mensen. We hebben de tuin geleidelijk aan helemaal zelf aangelegd in onze vrije tijd, met uitzondering van de verhardingen. In het ontwerp is veel rekening gehouden met de omgeving; door het open karakter van de tuin is een goede aansluiting met het achter liggende agrarische landschap bewerkstelligd. Er zijn veel vaste planten gebruikt die karakteristiek zijn voor de boerentuinen van vroeger. Ook is er een rijk assortiment aan bomen, waaronder enkele zeer zeldzame.”

Rondleidingen

,,Als je om het huis heen loopt kom je in de achtertuin. Hier zijn borders aangelegd met zogenaamde ‘kamers’, die een gevoel van beslotenheid geven. Achter de achtertuin ligt het erfgedeelte waar veel haagbeuken gebruikt zijn. Een bijzondere bezienswaardigheid in de hele tuin zijn een aantal kunstobjecten van verschillende kunstenaars.”

,,Vaak zijn er ook groepen die een speciale rondleiding van ons krijgen. Dit kan ook op andere dagen dan alleen vrijdag, alleen moet het dan wel van tevoren afgesproken worden (tel. 0342-461701). We geven rondleidingen waarbij we het een en ander vertellen over het ontwerp, de planten, de bomen en wat over de geschiedenis van de boerderij en haar verleden. Soms komen er bruidsparen voor het maken van foto’s. Op Tweede Pinksterdag zijn we, op speciaal verzoek, ook open.”

advertentie
advertentie