Dodenherdenking indrukwekkend

9 mei 2007 om 00:00 Nieuws

In dorpshuis ‘De Haen’ werden de aanwezigen toegesproken door onder meer wethouder Henk Lambooij, predikant A.J. van den Herik en Theo Zuurman. Lambooij: “Het is schokkend om te constateren dat er na de Tweede Wereldoorlog nog geen dan voorbij is gegaan zonder dat er ergens oorlog is geweest. Het is belangrijk dat niet te vergeten. Op ons ligt de plicht om ervoor te zorgen dat onze vrijheid en vrede niet teloor gaat.” Theo Zuurman hield een korte lezing over zijn ‘Zoektocht naar de gesneuvelde soldaat Walter Strang”.

HOEVELAKEN - Met als thema ‘Vrijheid, grondrechten en veiligheid’ zijn op vrijdag 4 mei allen die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogs- en vredesmissies ook in Hoevelaken plechtig herdacht.

Walter Strang

Zuurman: “Naar aanleiding van het bericht over het vernoemen een nieuwe straat in Hoevelaken, de ‘Walter Stranglaan’, neemt Wim Rhebergen contact met mij op omdat hij aanvullende informatie over Strang heeft. Hij vertelde mij dat Walter in 1945 vier broers en twee zussen had: Alex (38), Archie (32), Duncan (31), James (25), Elisabeth (29) en Margaret (27). Alle broers Stang dienden tezelfdertijd in het leger, zowel in vredestijd als in de oorlog, in het Toronto Scottish Regiment. Walter was 37 jaar toen hij sneuvelde, 19 dagen voor het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog.”

Via Yvonne, de weduwe van Walter’s jongste broer James, kreeg Wim Rhebergen onder meer de beschikking over een foto van Walter Strang: “Er bestaat dus toch een foto van Walter Strang, een stoere, knappe vent, die op de schietbaan poseert voor zijn vrouw en verdere familie. Ongetwijfeld gemaakt door een beroepsfotograaf, zo te zien in de winter want er ligt sneeuw en Walter draagt handschoenen, waarschijnlijk nog in Canada omdat Walter daar in de winter van 1940-1941 een schietopleiding volgt.”

De stille tocht werd gehouden vanaf centrum ‘De Haen’ naar het monument op Park Weldam. Na de twee minuten stilte legden collegeleden, het bestuur van de Oranjevereniging, de jeugd van Tienercentrum Blitz, en SV Frans Tromp kransen en bloemen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie