Adelinde Cornelissen en Edward Gal van aparte klasse

17 maart 2013 om 00:00 Nieuws

DEN BOSCH (KNHS) - In de wereldbeker kwalificatiewedstrijd voor dressuurruiters, die op zaterdagmiddag werd voor een volgepakt ruiterstadion van Indoor Brabant werd verreden, ontliepen Adelinde Cornelissen (Nijkerk) met Jerich Parzival en Edward Gal (Harskamp) met Glock's Undercover elkaar opnieuw verschrikkelijk weinig. Cornelissen won nipt, voor Gal en de Duitse Isabell Werth eindigde als derde met Don Johnson.

Cornelissen reed voor het eerst haar nieuwe Kür 'Tribute to my Red Knight'. "Ik was zelf ook heel erg benieuwd hoe het uiteindelijk allemaal zou passen. Dat betekende ook dat ik gedurende mijn rit steeds moest nadenken wat we moesten doen. Mijn vorige Kür reed ik inmiddels helemaal op de automatisch piloot, maar daar was vandaag absoluut geen sprake van. Dat was dan ook de oorzaak van de kleine foutjes die hier en daar ontstonden", aldus Cornelissen, die wel vaststelde dat Parzival vandaag veel geconcentreerder was in het werk dan gisteren in de Grand Prix.

Als voorzitter van de jury fungeerde Francis Verbeek en zij sprak van een zeer hoge moeilijkheidsgraad in deze nieuwe Kür. "Cornelissen reed een zeer exacte Kür met hele mooie lijnen en de overgangen werden schitterend uitgevoerd. Daarnaast kwamen de natuurlijke expressie en power heel goed naar voren", aldus Verbeek.

Edward Gal, die als tweede eindigde, was zeer tevreden. "Vorig jaar nam ik Undercover nog mee naar deze wedstrijd om hem te laten snuffelen aan de ambiance en nu tweede worden! Eind vorig jaar ontplofte hij nog tijdens de wedstrijd in het Londense Olympia, maar nu was Undercover zeer relaxed, terwijl wel de power in de beweging is overgebleven. Ik hoop dat we die relaxedheid weten te bewaren en dat we in de expressie nog iets kunnen winnen", aldus Gal.

"Ik vond het een fantastische Kür, waarbij Gal zijn paard helemaal onder controle had. Ze toverden ons een schitterend harmonieus beeld en ze hebben in een enorm korte tijd heel veel progressie weten te boeken. Ik ben er van overtuigd dat de expressie nog meer terugkomt en dan weet ik niet waar deze combinatie eindigt", aldus Verbeek.

Ook was Verbeek onder de indruk van de drie andere Nederlandse combinaties in deze wedstrijd. "Laurens van Lieren (Schore), die zesde werd, leverde een puike Kür af met Hexagon's Wellnetta. Daarnaast is het fijn dat er weer een schitterende jonge combinatie op dit niveau is. Wellnetta is pas 10 jaar oud en loopt fijn over de benen en doet dat met veel kracht. Als dit paard in het front nog net iets meer lengte krijgt wordt het beeld nog mooier", aldus Verbeek.

Ook was zij zeer te spreken over de rit van Marlies van Baalen (Brakel) met Miciano, die eindigden als zevende. "Het lijkt er op alsof Marlies met meer gevel aan het rijden is en dat komt vooral naar voren in de galop, waar in deze combinatie sterk is verbeterd. Daarnaast heeft Miciano ook een hele mooie piaffe en passage in de benen", vertelde Verbeek.

Stephanie Peters (Roermond), die gisteren met Unlimited nog als vijfde in de Grand Prix eindigde, moest nu genoegen nemen met een tiende plaats. Vooral in het begin van de Kür had de combinatie last van spanning. "Unlimited had in het begin inderdaad last van enige spanning, maar de amazone slaagde er heel goed in om die spanning gedurende de proef af te laten vloeien. Toen de spanning was verdwenen kwam Stephanie ook meer aan rijden toe", aldus Verbeek.

Bondscoach Wim Ernes was zeer te spreken over de prestaties van de Nederlandse ruiters in de wereldbeker wedstrijd. "Cornelissen en Gal reden alle twee werkelijk top, maar ik wil de lijn graag doortrekken naar ook een combinatie als Laurens van Lieren. "Alle combinaties hebben ten opzichte van de laatste wedstrijd weer progressie geboekt en ze worden steeds beter op hun eigen niveau. Maar ook daaronder reed Danielle Heijkoop (Rotterdam) met Siro fantastische wedstrijden. Ik heb haar geadviseerd om te stoppen met de Rabobank Future Cup wedstrijden en de overstap te maken naar de Grand Prix en dat heeft ze fantastisch opgepakt. Tijdens de KNHS Indoor Kampioenschappen twee weken geleden presteerde ze al heel goed, maar hier deed ze er nog een schepje boven op", aldus Ernes.

Voor de finale van de World Cup in Gothenburg hebben Adelinde Cornelissen en Edward Gal zich geplaatst. De beste 8 van de West-Europese Leauge zijn daar startgerechtigd.

Meer info zie: www.indoorbrabant.com

Uitslag Reem Acra FEI World cup dressuur, Kür (za):

1) Adelinde Cornelissen (Nijkerk) - Jerich Parzival (Jazz x Ulft) - 85.900%

2) Edward Gal (Harskamp) - Glock's Undercover (Ferro x Donnerhall) - 85.100%

3) Isabell Werth (Dui) - Don Johnson FRH (Don Frederico x Warkant) - 79.475%

6) Laurens van Lieren (Schore) - Hexagon's Wellnetta (Labo x Rubiquil) - 75.575%

7) Marlies van Baalen (Brakel) - Miciano (Medici x Dialekt) - 75.100%

10) Stephnanie Peters (Roermond) - Unlimited (Jazz x Winckenburgh) - 72.775%

Stand wereldbeker:

1) Isabell Werth (Dui) - 69

2) Kristina Sprehe (Dui) - 68

3) Valentina Truppa (Ita) - 67

4) Helen Langehanenberg (Dui) - 66

5) Patrik Kittel (Zwe) - 65

8) Edward Gal - 55

12) Marlies van Baalen - 41

15) Imke Schellekens-Bartels (Hooge Mierde) - 32

16) Patrick van der Meer (Naaldwijk) - 30

Uitslag Reem Acra FEI World cup dressuur, Grand Prix (vr):

1) Adelinde Cornelissen - Jerich Parzival - 79.979%

2) Edward Gal - Glock's Undercover - 78.617%

3) Isabell Werth (Dui) - Don Johnson FRH - 75.872%

5) Stephnanie Peters - Unlimited - 71.617%

7) Laurens van Lieren - Hexagon's Wellnetta - 70.043%

8) Marlies van Baalen - Miciano - 69.979%

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie