9 jaar cel en tbs voor Hoevelaker die dove vrouw gevangen hield

14 maart 2013 om 00:00 Nieuws

NIJKERK/HOEVELAKEN - De 41-jarige Gerrit van den H. die in Hoevelaken 3,5 maand lang een dove hulpbehoevende vrouw, Freya Svasek, gevangen hield in zijn woning aan de Prinsenhof was ervan overtuigd dat hij de vrouw daar een hele goede tijd bezorgde. Van den H. vertelde aan de rechtbank dat hij drugs en voedsel voor de vrouw kocht. Ze heeft hem duizenden euro's gekost en als dank deed ze aangifte tegen hem. Hij was volkomen onschuldig aan de ontvoering, verkrachting en zware mishandeling waarvan de officier van justitie hem beschuldigde. Aldus Van den H.

De rechtbank zag dat heel anders. De rechtbank Midden Nederland veroordeelde Van den H. vrijdag tot 9 jaar cel en tbs met dwangverpleging. Een 20-jarige medeverdachte die een kamer huurde in de woning in Hoevelaken, kreeg 7 jaar cel en tbs. Deze verdachte heeft de vrouw niet dagelijks verkracht en daarom krijgt hij een lagere straf.

De jongste verdachte was de Freya Svasek tegengekomen in Utrecht. De dove vrouw werkte daar als prostituee. De 2 mannen lieten de vrouw naar de woning in Hoevelaken komen. Ze ging daar uit eigen beweging naartoe. Maar zo gauw ze in de woning was, werd ze direct zwaar mishandeld en dagelijks verkracht. De vrouw vertelde dat ze de woning moest schoonmaken dat ze poep moest eten en dat zij de vloer moest likken. De politie vond haar in de woning in Hoevelaken met ernstige verwondingen en en zwaar vervuild op een matras dat vol zat met spermavlekken van beide verdachten.

De kaak van de vrouw was gebroken en haar gezicht zal nooit meer hetzelfde worden. De vrouw verklaarde dat ze dagelijks was geslagen door Van den H. Die ontkende dat. Ook de jongere verdachte wist van niks. Hun advocaten noemden de verklaringen van Freya Svasek ongeloofwaardig en onbetrouwbaar. Ze noemden de vrouw een drugsverslaafde die aan wanen lijdt.

Ook daar denkt de rechtbank heel anders over. De rechtbank noemt de verklaringen van de vrouw geloofwaardig. Ze heeft op 2 momenten een samenhangend en gelijk verhaal verteld. De rechtbank vindt de 2 verdachten zo gevaarlijk dat alleen tbs met dwangverpleging een geschikte maatregel is. De officier van justitie had 7 jaar geëist tegen Van den H. en 6 jaar tegen de andere verdachte.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie