Inleiding: Beleving van de Goede Week

11 maart 2013 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Dinsdag 19 maart om 20.00 uur in de Kruiskerk, Venestraat 44, zal dr. Rein Bos, predikant in Putten, een inleiding houden over de Goede Week. De entree bedraagt € 3,- en de organisatie ligt in handen van de commissie Vorming en Toerusting Nijkerk uitgaande van de plaatselijke rooms-katholieke kerk, de hervormde Vredeskerk en de gereformeerde kerk.

Binnen het liturgisch jaar neemt de Goede Week een bijzondere plaats in. Deze week begint met Palmzondag en loopt door tot Paaszondag. De benaming 'Goede Week' verwijst naar het heil dat door de kruisdood en de opstanding van Jezus Christus aan ons mensen wordt verkondigd.

Al vroeg in de geschiedenis was er in de week voorafgaand aan Pasen jaarlijks in Jeruzalem een processie van de Olijfberg naar de tempel (wat daar nog van over was tenminste). Mensen liepen dan over de weg die Jezus was gegaan naar het kruis, de zogeheten Via Dolorosa. En met elke stap op die weg werd het verleden present gesteld.

Op deze avond wordt de eigenheid van elke dag van de Goede Week besproken alsmede de liturgische onderdelen van deze dagen. Aandacht wordt uiteraard ook besteed aan de lijdensverhalen zoals de vier evangelisten ons die overleveren. Wat zijn de overeenkomsten en wat de verschillen tussen de verhalen die Marcus, Matteüs, Lukas en Johannes ons te bieden hebben?

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie