Massaal verzet ziekenhuispersoneel tegen Down-abortus

6 maart 2013 om 00:00 Nieuws

REGIO - Honderden medewerkers van het Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede verzetten zich tegen de beslissing om voortaan in hun ziekenhuis abortus mogelijk te maken bij het Downsyndroom. Actualiteitenprogramma De Vijfde Dag citeert vanavond uit een brandbrief aan de Raad van Bestuur waarin het personeel haar grote teleurstelling uitspreekt over het loslaten van de bescherming van het menselijk leven. Bijna driehonderd medewerkers roepen het bestuur op haar besluit te heroverwegen.

Het Gelderse ziekenhuis besloot eind december dat ouders die een kindje verwachten met het syndroom van Down kunnen kiezen voor afbreking van de zwangerschap. Tot voor kort was dat in de Gelderse Vallei onmogelijk. Het ziekenhuis baseert haar normen en waarden op de christelijke traditie. Het bestuur zegt na zorgvuldige afweging tot deze verruiming van het beleid te hebben besloten.

De honderden medewerkers roepen het bestuur op terug te komen op dat besluit omdat veel personeelsleden vanuit hun geloofs- of levensovertuiging hun werk doen met "respect voor het leven dat aan ons en anderen is gegeven". Daarnaast zeggen ze geconfronteerd te worden met veel vragen van inwoners uit het verzorgingsgebied van het ziekenhuis. Naast het personeel komen ook burgers en kerken uit de omgeving van het ziekenhuis in actie.

De orthodox-christelijke vakbond RMU (Reformatorische Maatschappelijke Unie) ondersteunt het ziekenhuispersoneel in haar actie: ,,Het zou goed zijn als het ziekenhuis haar eigen koers zou durven blijven varen en niet mee gaat bewegen met andere ziekenhuizen.'' aldus Peter Schalk, directeur van de RMU vanavond in De Vijfde Dag.

www.devijfdedag.nl

De reportage over het Ziekenhuis Gelderse Vallei is vanavond te zien in De Vijfde Dag, 20:25 uur, Nederland 2.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie