Overleg over bestemmingsplan buitengebied

26 februari 2013 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Het gemeentebestuur gaat nader overleg voeren over de reparatie van het bestemmingsplan Buitengebied. Dat overleg wordt gevoerd met leden van de klankbordgroep en met andere gemeenten in de regio Foodvalley. Het overleg gaat over de ontwikkelruimte voor agrariërs.

door Henk Brinkman

In 2009 heeft de gemeenteraad al het bestemmingsplan voor het Buitengebied vastgesteld. In dat plan werd gezocht naar zoveel mogelijk ruimte voor agrariërs om zich eventueel te kunnen ontwikkelen. Maar delen van dat plan zijn niet in werking getreden, omdat te weinig rekening was gehouden met natuurgebieden. Voor die delen moet een nieuw milieurapport worden opgesteld. Wethouder René Windhouwer noemt het overleg noodzakelijk om te komen tot een zo goed mogelijke ontwikkelruimte voor boerenbedrijven, maar tegelijk respect te houden voor de natuurwaarden. Windhouwer: ,,In het Milieurapport moet ook een zogenoemd worst case scenario worden opgenomen. Dat betekent dat je de gevolgen voor natuurgebieden moet berekenen als boerenbedrijven hun maximale mogelijkheden voor bebouwing zouden benutten. Dat zou betekenen dat die ontwikkelruimte daarna bijna geheel wordt teruggebracht. Daarom willen we met andere gemeenten, die met dezelfde problemen kampen, overleggen. En ook met boerenorganisatie LTO en natuurorganisaties. Daarin willen we overleggen over de uitgangspunten die de gemeenteraad heeft vastgesteld. We willen overleg over onze wensen en kijken wat er mogelijk is om een compromis te bereiken, zodat een nieuw bestemmingsplan stand houdt bij de Raad van State, mocht iemand bezwaar aantekenen."

Windhouwer wijst erop dat er heel veel boeren stoppen met hun bedrijf, terwijl andere boeren hun bedrijf willen uitbreiden. ,,Er komen veel meer verzoeken om mee te werken aan functieverandering. Dat betekent dat de betreffende boeren stoppen met hun bedrijf. Maar we hebben wel boeren nodig om de kwaliteit van het buitengebied in stand te houden." Hij denkt aan het opzetten van een stikstofbank, zodat boeren rechten van anderen kunnen kopen.

De planning is om het overleg voor de zomer af te ronden, waarna de Milieurapportage in gang kan worden gezet.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie